Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.15 / dotaz č. 64642
Jsme z definice malá firma a energetická spotřeba je pod 35 000 GJ. Tedy nemusíme zpracovat EA. Ale jsme dceřinou společností a vlastníme 51% akcií - většinu. Druhý vlastník je velká firma dle definice.
Musíme zpracovávat EA, když menší část akcií vlastní
velká firma, a kdo bude v případě povinnost zadávat EA? My jsme toho názoru, že když jsme samostatný právnický subjekt s uvedenou vlastnickou strukturou, že nemusíme, nemáme povinnost, v termínu do 5.12.2015 zpracovat energetický audit.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Velký podnik >250 zaměstnanců a >50 mil.EUR obratu nebo >43 mil EUR roční rozvahy. (podle doporučení Komise 2003/361/ES z 6.5.2013).

Počet zaměstnanců a částky zahrnují i spojené podniky: vlastnictví 25-50% kapitálu/hlasovacích práv jiného podnikatele) nebo většinu hlasovacích práv, práva jmenovat orgány jiného podnikatele atd,.

S pozdravem
EKIS Zlín

Doplnění: Pokud správně chápeme otázku, tak EA se bude muset zpracovávat, protože na firmu není pohlíženo jako na malou, vzhledem ke spojení s velkým podnikem. Pokud je malá firma vlastníkem velké, bude muset být zadavatelem pro audit velké firmy.
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D František Hruška* - EKIS Zlín tisk