Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.15 / dotaz č. 64645
Dobrý den, chci se Vás optat na rozúčtování nákladů na teplo podle nové vyhlášky, platné od ledna 2016 v bytovém domě s osmi byty a měřením celkové spotřeby tepla z teplárny na patě domu. V jednotlivých bytech jsou měřáky na radiátorech. Byty jsou v osobním vlastnictví. V mém bytě jsme provedli zateplení výměnou oken a vyzděním vložek MIF. Ostatních 7 bytů mají byty nezateplené se starými okny. Logicky budeme mít díky novým oknům nižší spotřebu naměřenou měřáky na radiátorech. Bude to při výpočtu nějak zohledněno, nebo budeme "trestáni" za úsporu tepla, přesahující 20% od průměru bytového domu.
Dobrý den,
podle vyhlášky 269/2015 Sb., platné od 1. ledna 2016 platí následující:

Pokud náklady na vytápění v některém bytě budou nižší než 80% průměrných nákladů v domě (vztaženo na m2), pak se bude účtovat 80 % průměrných nákladů.
Pokud naopak náklady budou vyšší než 200% průměrných nákladů, bude se účtovat pouze 200 % průměrných nákladů.
Ve vašem případě tedy opravdu můžete zaplatit více, než by odpovídalo spotřebě.

Pokud se dá předpokládat, že spotřeba jednotlivých bytů v domě se bude výrazně lišit, lze doporučit, aby se pro účtování spotřeby použila základní složka ve výši 50%. To znamená, že polovina celkové spotřeby (měřená patním měřidlem pro celý dům) se rozpočte podle podlahové plochy a druhá polovina se rozdělí podle náměru indikátorů - "měřáků" na radiátorech. Tím se sníží rozdíly mezi jednotlivými byty. Na výši základní složky se musíte shodnout s ostatními majiteli bytů.

Pokud nechcete rozúčtovávat teplo podle vyhlášky č. 269/2015 Sb., pak v souladu se zákonem č. 67/2013 Sb. si můžete zvolit jiný způsob. Musí se ale shodnout všichni majitelé bytů (resp. nájemníci), nestačí že se shodne většina. Pokud se neshodnou, pak se rozúčtovává podle vyhlášky č. 269/2015 Sb.

Doporučujeme projít si také tento dotaz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/49186

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk