Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.15 / dotaz č. 64665
Dobrý den,
bydlím v dvougeneračním řadovém rodinném domku o 2 bytových jednotkách ve dvou samostatných podlažích a společném přízemí. Bytová jednotka ve 2 ppodlaží už má svoje samostatné vytápění a ohřev vody plynovým kotlem s vlastním měřením. Byt v 1 patře využívá k topení ještě stávající kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním. Mohu žádat v rámci kotlíkové dotace o dotaci na výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva při výměně za kotel plynový kondenzační vč.nové otopné soustavy pro vytápění bytu v 1 patře ? Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Podmínky kotlíkové dotace specifikují staré kotle (nevyhovující emisní třídy), kterých se výměna týká a možnosti nových zařízení, které lze za náhradu použít (v tomto případě plynový kondenzační kotel). Odpověď je tedy ano, pokud jsou tyto podmínky splněny.
V podmínkách dotace jsou dále uvedeny další uznatelné náklady, které s výměnou souvisí, tedy zapojení nového spotřebiče do soustavy, úpravu otopné soustavy (bude patrně nutná vzhledem k tomu, že nový zdroj je nízkoteplotní), vyvložkování komínu (bude jistě nutné, protože kondenzační kotel je spotřebič s nízkou teplotou spalin a vyžaduje odpovídající vložku), úpravu plynové instalace, pokud bude nutná a některé další uznatelné náklady v podmínkách uvedené. To vše do horního limitu uznatelných nákladů 150 tis. Kč.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice