Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.15 / dotaz č. 64682
Dobrý den, prosím o vysvětlení rozdílů mezi radiátor.poměr.měřičem tepla jednočidlovým a dvojčidlovým. Hlavně jak budou počítat dvojčidlové v bytě kde se neustále peče,vaří,jede parní myčka, sušička (+5 osob s 36,6 těles.tepl.) a radiátor je zavřen term.hlavicí - téměř netopí a je zde někdy i 24 stupňů? Sousedka je sama, má stejný byt, ale topí jen radiátory,nevaří, nepeče nic, v bytě má max 22 st. Kdo tedy díky druhému čidlu v měřiči nakonec zaplatí teplárnám víc ? Děkuji
Dvoučidlové indikátory dokážou bezpečně rozlišit mezi topením a netopením.

Druhé čidlo (těsně pod krytem na místě odvráceném od radiátoru) nemá za úkol měřit teplotu místnosti, nýbrž zjistit teplotní gradient. Dvoučidlový indikátor spouští spolehlivě při nižší teplotě než jednočidlový, protože dokáže rozeznat, zda se topí či nikoliv.

je-li teplota hlášená druhým čidlem nižší než povrchová teplota radiátoru, indikátor „ví“ že z radiátoru proudí teplo do místnosti a měří (pokud to lze nazvat měřením).
je-li teplota druhého čidla stejná nebo vyšší než teplota radiátoru, indikátor to hodnotí jako stav, kdy radiátor nedodává do místnosti teplo, proto nic nenačítá.
Na ukázku cituji z firemního materiálu výrobce QUNDIS, typ indikátoru HKVE:
„Spotřeba (tepla) je vždy zaznamenána, jestliže čidlo teploty indikátoru HKVE naměří teplotu nad 32°C na povrchu radiátoru. V rozmezí od 27 °C do 32 °C je funkční dynamické rozpoznání vytápění, které ověřuje, zda teplo přichází z radiátoru, nebo z jiného tepelného zdroje. Tento typ detekce vytápění není povolen nad 32 °C.

tj. měl byste platit méně než sousedka, to by ale mělo platit i u jednočidlového indikátoru, který by neměl pokud se netopí načítat