Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.15 / dotaz č. 64688
Dobrý den,

poptávám konzultaci v oblasti legislativní změny související s novelou energetického zákona a nové povinnosti pro firmy. Zda se tato změna týká naší společnosti. Energetický audit - kdy jej provést, jaké požadavky jsou na něj kladeny.

Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Novela zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. ve znění poslední novely 103/2015 Sb. přináší změny i pro firmy v oblasti Energetického auditu. Jedná se o §9, odst.2 (nově vložen, původní odstavce se posunuly)
Zde se uvádí, že „podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií, nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém enviromentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy enviromentálního managementu, který zahrnuje energetický audit.“.
Tolik citace. Jedná se o normy:
ČSN EN ISO 50 001 Systém managementu hospodaření s energií
ČSN EN ISO 14 001 Systémy enviromentálního managementu
Odstavec 5 pak uvádí, na co se tato povinnost nevztahuje.
Odstavce 3 a 4 to u přesují.
Náležitosti Energetického auditu udává vyhláška 213/2001 Sb. ve zněnípozdějších předpisů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice