Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.15 / dotaz č. 64732
Dobrý den, jsou nějaké dotace v Jihočeském kraji i pro bytové domy? Zelená úsporám je prý opět pouze pro rodinné domky. Jde nám o celkovou rekonstrukci střechy a výměnu oken a nové vchodové dveře. Děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Máte pravdu. Třetí výzva Nová zelená úsporám 2015 vyhlášená 22.10 2015 je opět určena pouze pro rodinné domy. Předchozí výzva umožňovala od 15.5. do 31.10. 2015 žádat o dotace na zateplení bytových domů a to pouze na území hl. města Prahy. O této ukončené výzvě pro bytové domy prohlásilo ministerstvo životního prostředí „ Aktuálně připravujeme pokračování této výzvy, naším cílem je vyhlásit ji v obdobné podobě jako výzvu na rodinné domy, tedy jako kontinuální, tzn. jako stabilní a předvídatelný program ". Nezbývá než počkat, jestli tento předvídatelný program pro bytové domy bude platit i mimo Prahu. Původní výzva byla omezena pouze na Prahu, neboť jinde byla vyhlášena jiná podpora pro bytové domy. Jsou to programy které poskytují nízkoúročené úvěry. Je to hlavně program PANEL 2013 a program JESSICA, oba od Státního fondu rozvoje bydlení.

PANEL 2013 + Úvěry na opravy a modernizace bytových domů. (SFRB)
Opravy poruch domů, snížení energetické náročnosti domů, opravy a modernizace společných prostor, modernizaci bytových jader. Pro všechny bytové domy bez rozlišení vlastnictví a technologie výstavby. Vázací doba podmínek úvěru minimálně po dobu 5 let. Výše úvěru do 90 % rozpočtových nákladů. Žádost je podána před zahájením oprav. Nařízení vlády č. 468/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Nízko úročený úvěr již od 0,75% p.a., fixace úroku po celou dobu splácení, doba splatnosti až 30 let, výše úvěru až 90% rozpočtových nákladů. Rozpočet na rok 2015 – 600 mil. Kč.
http://www.sfrb.cz/programy/uvery-na-opravy-a-modernizace-domu/stav-programu/

JESSICA (SFRB)
Rekonstrukce a modernizace bytových domů a podpora zajištění moderního sociálního bydlení.
Celková alokace: 550 mil. Kč do 31. 12. 2015
Financování až do 90% uznatelných nákladů
Určeno pro města s Integrovaným plánem rozvoje měst (IPRM)
Nízkoúročené úvěry dle referenční sazby EU od 0,58% p.a.
Zahájení příjmu žádostí o úvěr: 1. 1. 2014
Výše úvěru: 1 mil. Kč až 50 mil. Kč (max. 120 mil. Kč na uživatele)
Úvěry jsou poskytované prostřednictvím Správce FRM, kterým je Komerční banka, a.s.
Žadatel: SVJ, BD, municipality, NO, ostatní vlastníci bytových domů (PO i FO)

http://www.sfrb.cz/programy/program-jessica/

S pozdravem