Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.15 / dotaz č. 64773
Dobrý den,

Chceme požádat o dotaci z programu EFEKT 2016 na aktivitu B.2 – rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla, na naši základní školu. Tato je v současné době vytápěna plynem, takže chceme provést výměnu kotle a stávající rozvody topení včetně otopných těles.
V náležitostech žádosti jsme narazili na bod č. 1 – Energetický posudek nebo Energetický audit zpracovaný v souladu s vyhláškou č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů. Energetický dokument nesmí být starší než 1 rok, musí obsahovat zhodnocení, zda je možné pro rekonstrukci využít poskytování služeb se zaručeným výsledkem (EPC) a musí být v souladu se žádostí.
V roce 2015 jsme nechali zpracovat PENB a k němu posudek. Nevíme však, v jaké části posudku by mělo být zhodnocení a využití poskytovaní služeb se zaručeným výsledkem (EPC), protože v tomto duchu jsme zpracování PENB a posudku nezadávali.
Lze toto nechat pouze doplnit, nebo je nutné nechat zpracovat posudek na daný objekt znovu?
Děkujeme za informaci.
S pozdravem
Dobrý den,
energetický audit a energetický posudek je jiný typ dokumentu, než PENB. Údaje z PENB a vašeho stávajícího posudku lze však využít pro zpracování en. auditu.
Pro účely dotace z programu EFEKT budete muset nechat zpracovat nový energetický posudek (případně audit). Při zadávání je vhodné uvést, že PENB a en. posudek je k dispozici. To umožní zpracovatelům nabídnout lepší cenu.
S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk