Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.15 / dotaz č. 64787
Dobrý den, měla bych dotaz k vyhlášenému programu Efekt 2016. Město Hlučín by mělo zájem o realizaci aktivity B.1 snížení energetické náročnosti VO. Povinnou přílohou je mmj. energetický audit nebo posudek. Město má zpracovaný energetický audit na celé své území, ale do projektu bychom chtěli zahrnout jen určitou část města. Musíme mít zpracován audit nebo posudek pouze na tu část, kterou bychom chtěli realizovat nebo můžeme použít již zpracovaný audit. Druhá část dotazu se vztahuje k dosažené úspoře energie. Bude se tato úspora počítat pouze z realizované oblasti nebo z celého území města?
Doufám, že jsou mé dotazy srozumitelné. Děkuji za vaši odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Tento dotaz je spíše lépe směřovat na poskytovatele dotace EFEKT a správce programu - tedy MPO. Pokusím se, ale odpovědět. V plném znění programu je uveden požadavek na povinné přílohy, mezi které patří energetický audit nebo posudek. Program popisuje tuto přílohu takto:
Energetický posudek nebo Energetický audit zpracovaný v souladu s vyhláškou č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku, ve znění pozdějších předpisů. Energetický dokument nesmí být starší než 1 rok, musí obsahovat zhodnocení, zda je možné pro rekonstrukci využít poskytování služeb se zaručeným výsledkem (EPC) a musí být v souladu se žádostí.
Takže neznám jaké datum má Váš energetický audit a zda obsahuje posouzení využití EPC ! Toto je hlavní informace v podmínkách žádosti. Určitě je nutno mít posudek nebo audit na konkrétní opatření, tedy tu část VO na kterou budete podávat žádost o dotaci z programu EFEKT 2016. Úspora by se měla počítat pouze z té části, kterou uvažujete realizovat.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk