Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.15 / dotaz č. 64800
Jsou dotace na tepelná čerpadla, případně na zařízení pro rekuperaci?
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Na tepelné čerpadlo (dále TČ) lze získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám 2015 (NZÚ) - oblast podpory C – efektivní využití zdrojů energie. Jedná se však pouze o výměnu stávajícího hlavního zdroje tepla na tuhá fosilní paliva nedosahujícího 3. emisní třídy, ve Vašem případě za TČ. Podoblast programu C2 poskytuje podporu 60 nebo 80 tis. Kč (podle typu TČ) s podmínkou, že roční potřeba rodinného domu (dále RD) na vytápění nepřesahuje 150 kWh/m2.rok. Pokud současně s výměnou neefektivního fosilního zdroje provedete i zateplení RD (oblast programu A), je částka na TČ - 75 nebo 100 tis. Kč (podle typu TČ). TČ musí splnit minimální topný faktor (účinnost). Pokud TČ nemá invertor, musí být zapojeno do systému s akumulačním zásobníkem topné vody s objemem 15 l/kW výkonu zdroje. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50 % řádně doložených způsobilých výdajů.
Druhou možností, jak získat dotaci na TČ, je operační program Životního prostředí tzv. „Kotlíková dotace“. Avízo o vyhlášení 1. výzvy by mělo být pro Jihočeský kraj zveřejněno do 18.12. 2015 (příjem elektronických žádostí pak nejpozději od 18.1.2016 do března 2016). Výměna hlavního zdroje tepla na pevná paliva s ručním přikládáním, ve Vašem případě za TČ, umožňuje získat dotaci až 85 % z částky 150 tis. Kč. (127 500 Kč). Pokud RD nemá klasifikační třídu energetické náročnosti alespoň C, je nutno provést některé z mikroenergetických opatření (výměna oken, zateplení stropu nebo jiné - určí energetický specialista).
Na rekuperaci (zpětné získávání tepla) je možno získat dotaci pouze při instalaci systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla do dokončených RD a to opět v programu NZÚ (oblast podpory C.4). Minimální požadovaná účinnost zpětného zisku tepla je stanovena na 75 %. Dosažení požadované maximální průvzdušnosti obálky budovy n50 ≤ 2,5 l.h-1 musí být doloženo protokolem z měření průvzdušnosti obálky budovy, který bude v souladu s metodickým pokynem k upřesnění pravidel pro měření průvzdušnosti obálky budovy. Dotace pak činí pro centrální systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla 100 tis. Kč. U decentrálního systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla 75 tis. Kč.
U centrálního systému je 1 rekuperační jednotka, která teplý vzduch rozvádí dál po místnostech, u decentrálního jsou v jednotlivých místnostech zabudované samostatné malé jednotky na rekuperaci.

S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice