Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.15 / dotaz č. 64807
Dobry den.Mam k Vam jeden odborny dotaz.Rekonstruujeme rodinny dum.Zatepleni fasady je z mineralu tl.140 mm,okna drevena euro s paskami Illbruck vnejsi a vnitrni ME 350 a ME 351.Muj dotaz zni: muzu vnitrni spalety oken provest z polystyrenu nebo sdk desky,prilepenych na "buchty"?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Obvyklým známým řešením je obložení vnější špalety izolační deskou z EPS nebo jiného izolantu To platí především pro dodatečné zateplení.
Optimální vliv zateplení špalety je dosažen tehdy, pokud je zároveň rám okna v rovině s tepelným izolantem – příkladem jsou kapsy v cihelných blocích pro řešení ostění (typový detail Heluz nebo Wienerberger) osazené přírezem z XPS. Velmi účinné řešení je i zateplení špalety v celé šířce zdiva. Používá se XPS v tloušťce cca 4 cm, izolační pásky se pak nalepují na něj, resp, na jeho povrchovou úpravu. Špaleta se pak ještě doobkládá venku EPS a zevnitř sádrokarton nebo omítka apod. Okno musí být osazeno na kotvy, ne jen na šrouby.
Ve Vašem případě, pokud je okno již osazené, bude vhodnější oblepit vnitřní špaletu deskou XPS a pak obklad, jak popsáno výše.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk