Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.15 / dotaz č. 64808
Dobrý den, v současné době je náš panelový dům napojen na výměníkovou stanici u českobudějovické teplárny. V roce 2014 jsme platili 571 Kč/MJ. Za rok 2015 nemáme ještě údaje k dispozici. Jaké by byly varianty, kdybychom se chtěli od tepláren odpojit? Lze některým jiným zdrojem výrazně ušetřit za vytápění?
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následujícící:
Při přechodu na jiný zdroj vytápění je nutné uvažovanou skutečnost konzultovat s příslušným stavebním úřadem. V případě přechodu na tepelné čerpadlo je nutné zažádat distribuční společnost na příslušném formuláři o rezervovaný příkon pro TČ. Po jejím souhlasu je nutné zpracovat výpočet tepelných ztrát a vyprojektovat připojení domu na soustavu TČ. Cena prvotních nákladů se může snížit o cca 100 Kč/GJ. Další stránkou je provozování TČ a úprava otopné soustavy.
Další možností je osazení soustavy kondenzačních kotlů. V tomto případě se s cenou dodané energie můžete dostat na cca 500 Kč/GJ v prvotních nákladech. Podrobnosti ohledně přechodu na vlastní plynovou kotelnu je možné nalézt na www.naseteplo.cz. Doporučuji zvážit variantu zateplení objektu, která v dlouhodobém horizontu může být výhodnější než změna zdroje vytápění.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný