Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.15 / dotaz č. 64832
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o Vaše stanovisko k níže uvedenému:
Dotaz (týkajícího se zákona 406/2000 Sb., §9, odstavec 5)
Platí, že:
- „Povinnost zpracovat energetický audit (např. pro velkého podnikatele) se nevztahuje na objekty, jejichž měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům stanoveným prováděcím právním předpisem“ – tedy, že jejich energetická náročnost vychází lépe, než u hodnocené referenční budovy?
Děkuji za Vaše stanovisko
S pozdravem

Dobrý den, děkuji za dotaz

Tento odstavec dle §9 odst. 5 byl už v zákoně před novelizací zákonem č.103/2005 Sb. Nově (od 1. 7. 2015) dle §9 odst. 2 je daná povinnost pro všechny velké podniky bez ohledu na energetickou náročnost a spotřebu energií zpracovat každé 4 roky energetický audit s výjimkami popsanými v tomto §9 odst. 2 jako - ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu, který zahrnuje energetický audit.

Pro malé a střední podniky platí povinnost vypracovat energetický audit pouze tehdy, pokud překročí uvedené spotřeby energií. Roční spotřebu energie vyšší než 35 000 GJ/rok (9 722 MWh/rok) jako součet za všechny budovy a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk