Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.15 / dotaz č. 64842
Jake je mozne v dnesni dobe jeste ziskat dotace, kybych se nahodou rozhodl pro koupi a rekonstukci starsiho domu?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pro stávající domy je určený dotační program Nová zelená úsporám 2015 – 3.výzva, kde běží příjem žádostí od října 2015. Tato výzva je kontinuální a měla by trvat až do roku 2021. Na rozdíl od předchozích výzev by tedy mělo být dostatek času na přípravu a zpracování podkladů k podání žádosti.
V daném případě se jedná o oblast podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, což je dotace na zateplení obálky budovy – fasád, oken, střechy a dalších konstrukcí mezi vytápěným a venkovním nebo i vnitřním nevytápěným prostorem.
V dané oblasti A jsou čtyři podoblasti – A.0 až A.3 – které se liší výší poskytované dotace podle toho, jakého stupně úspory při zateplení jste dosáhl, tedy splnění různých stupňů několika kritérií. Podporována jsou jak dílčí, tak i komplexní opatření, která by asi v případě celkové rekonstrukce domu nastala.
K žádosti o dotaci je potřeba mít energetický posudek, který zpracovává specialista a projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta.
Všechna tato opatření se mohou provádět v rámci rekonstrukce domu, dotace se bude samozřejmě vypočítávat jen z těch opatření a ploch, kterých se týká zateplení.
Výši dotace si lze předběžně spočítat podle tabulky, která stanovuje maximální výši podpory tak. že si spočtete zateplované plochy a odhadnete výši zateplení. K tomu lze využít i kalkulátor, který je včetně všech ostatních podrobností k dotačnímu programu na oficiálních stránkách 3.výzvy.
Dotace je v Kč/m2 zateplované konstrukce odstupňována pro:
Obvodové stěny a podlahy nad exteriérem – 500 až 800 Kč/m2
Střechy – 500 až 800 Kč/m2
Výplně otvorů – 2 100 až 3 800 Kč/m2
Podlahy na terénu – 700 až 1200 Kč/m2
Stropy a ostatní konstrukce – 330 až 550 Kč/m2
Celková výše podpory na jednu žádost je pak ještě omezena na max. 50 % řádně doložených způsobilých výdajů.
Dále je možno požádat v podoblasti A.4 o podporu na zpracování výše zmíněného odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru při stavbě.
Maximální celková výše této podpory je 25 000 Kč, max. však 15 % z přiznané částky podpory v podoblasti A.0, A.1, A.2 nebo A.3.
O podporu v této podoblasti lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory A.0, A.1, A.2 nebo A.3.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice