Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.15 / dotaz č. 64855
Dobrý den, rozhodli jsme se rekonstruovat staršího RD. Již nyní jsem vyměnili okna. chtěli bychom udělat novou střechu, zateplit celý RD a z balkonu udělat šatnu.
Vztahují se na to všechno dotace? A jak probíhá celý proces? Co proto musíme udělat? U Vás nám zhotoví i návrhy zateplení a přestavby??

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

dotace v programu NZU se vztahuje na konstrukce, které tvoří obálku budovy, tj. konstrukce, které ohraničují vytápěný prostor. Ve Vašem případě by se dotace vztahovala zateplení RD. Dále se v rámci dotace nechá žádat i na okna. To lze i v případě, že už je máte vyměněná. Dotační program NZU umožňuje žádat i na opatření, které již byla provedena. Pro již provedená opatření-okna je rozhodné datum 24 měsíců před datem evidence žádosti. Můžete tedy žádat o dotaci i na opatření provedená 2 roky zpětně od data podání žádosti.
Ohledně střechy v dotazu nepíšete, zda se jedná jen o výměnu krytiny nebo zateplení střechy. Na výměnu krytiny se dotace neposkytuje. Na zateplení střechy ano. Vždy lze žádat o dotaci jen na opatření, která vedou k úsporám energie a zlepšují tepelně technické vlastnosti konstrukcí.
Dotace se vztahuje i na konstrukce, které jsou přistavované, tedy šatna. Musí být ale splněny tepelně technické vlastnosti nově prováděných konstrukcí, které vyžaduje NZU.

K podání žádosti si potřebujete nechat zpracovat energetické hodnocení, projektovou dokumentaci stavebních úprav a krycí list. Na vytvoření těchto dokumentů je možno získat dotaci v max. výši 25 000 Kč. Projektovou dokumentaci musí vytvořit autorizovaná osoba. Energetické hodnocení a krycí list vytváří energetický specialista. Až budete mít nachystané nutné podklady, můžete podat žádost o dotaci. Státní fond životního prostředí, kde se dotace podává, Vaši žádost zkontroluje, zda obsahuje všechny náležitosti, co má mít a zda splňuje podmínky programu, popř. Vás vyzve k doplnění. Po ukončení realizace Vámi naplánovaných úprav na RD budete fondu dokládat faktury za provedená opatření. V rámci dotace je vyžadováno i vyjádření od stavební úřadu. Pokud se na Vás nebude vztahovat ohlášení stavby ani stavební povolení, stačí záznam z ústního jednání na stavebním úřadě, že změny na RD můžete provést.

Všechny dokumenty (projektovou dokumentaci, energetické hodnocení, krycí list) můžete nezávazně poptat zde, na záložce POPTÁVKA:
http://atelier-dek.cz/

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk