Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.15 / dotaz č. 64875
Dobrý den, potřeboval bych se s Vámi poradit ohledně řešení vytápění jednoho objektu z pohledu PENB.
Jedná se o stávající bytový dům (4 patra, 2 byty v každém patře). Bytový dům bude rekonstruován a následně ho chce investor prodat. Investor tedy nechce velkou investici do rekonstrukce.
Vytápění by rád řešil pouze elektrickými topnými kabely pro každý byt a elektrický bojler pro teplou vodu do každého bytu.
Je takové řešení možné z pohledu PENB?
Pokud ne, tak jaké možnosti se nám nabízejí?
Děkuji
Vážený pane kolego,
pro získání stavebního povolení se musí doložit splnění požadavků zákona 406/2000 Sb. Dokládá se to PENB.
Prováděcí vyhláška 78/2013 Sb. uvádí u rekonstrukcí 3 možnosti, jak požadavky splnit:

1/ budova splní požadavek na neobnovitelnou primární energii za rok a současně požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla.
Dům plně vytápěný elektřinou nesplní požadavek na spotřebu primární energie v PENB. Požadavek je takto nastaven záměrně, aby se zamezilo neefektivnímu využití elektřiny pro vytápění. Je nutno zajistit elektřinu z obnovitelného zdroje. Jednou z možností je fotovoltaická elektrárna umístěná na objektu.
Dále je možné využít například solární energii pro ohřev vody. Znamenalo by to asi změnit koncepci přípravy teplé vody na centrální ohřev s rozvodem do bytů a měřením dodávky do jednotlivých bytů.

2/ budova splní požadavek na celkovou dodanou energii za rok a současně požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla.
Při kvalitní rekonstrukci by se toho mohlo dosáhnout. Pravděpodobně by bylo vhodné instalovat větrací systém s rekuperací tepla.

3/ součinitel prostupu tepla pro všechny měněné stavební prvky obálky budovy budou rovné nebo nižší než hodnota doporučená ČSN 730540 a současně účinnost a další parametry měněných technických systémů (vytápění, ohřev vody, vytápění) nejsou nižší než referenční hodnoty. Referenční účinnosti a další požadované parametry jsou v příloze vyhlášky. Vytápění a ohřev elektřinou by tyto parametry měly bez problémů splnit.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný