Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.15 / dotaz č. 64906
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat, jak je to s limitním počtem 250 zaměstnanců pro zpracování energetického auditu. Jedná se mi o případ, kdy je na území ČR samostatný subjekt, který je vlastněn korporátně ze zahraničí. Připočítavají se nějakým způsobem zaměstnanci této zahraniční mateřské společnosti?
Dobrý den,
novelizace zákona č. 406/2000 Sb. vnesla do zákona nový odstavec 2 v §9, kde je uvedeno: Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle ČSN EN ISO 14001. který zahrnuje energetický audit.

Definice malého a středního podniku je určena v doporučení Komise 2003/361/ES ze dne 6. května 2003.
Při sestavování vašich údajů budete muset zjistit, zda je váš podnik nezávislý (což je zdaleka nejběžnější kategorie), partnerský nebo propojený. Za tímto účelem musíte vzít v úvahu všechny vztahy, které máte s jinými podniky. Podle kategorie, do které váš podnik patří, budete pak muset připočíst některé nebo všechny údaje těchto podniků k vašim údajům. Výpočty pro každý z těchto tří druhů podniků se liší a budou nakonec určovat, zda splňujete různé stropy zavedené definicí malých a středních podniků.
K určení, jaký jste podnik, Vám může pomoci "Uživatelská příručka pro určení velikosti podniku zpracovaná Evropskou komisí".
https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fdokumenty_ke_stazeni%2Feafrd%2F1182414202559.pdf
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk