Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.15 / dotaz č. 64936
Dobrý den,
měla bych pár dotazů. Nejdřív uvedu situaci. Koupili jsme dům, již brzy budou vyřízeny formality, snad už do vánoc a my stojíme před situací, jakého zvolit dodavatele energií. Dosud bydlíme v panelovém domě a ještě nějakou dobu budeme, než dům trošku upravíme.
Potřebovali by jsme samozřejmě co nejvýhodnější podmínky. Je dobré odebírat od jednoho dodavatele plyn i elektriku? Nevíme, jaká bude roční spotřeba, dům je asi rok neobydlený, topí se jen na udržování. Topení a voda je na plyn. Dům zatím není příliš energeticky úsporný. Bude nás tam bydlet 5. Dům je v Olomouckém kraji, v městě Prostějově. Můj bratr odebírá energie od MND a je spokojen, ale já nemám srovnání s jinými dodavateli.
Takže chtěla bych se zeptat na vhodného dodavatele.
Je výhodné sdružit odběr energií?
Musím mít stejného dodavatele, kterého mám v současném bydlišti (asi ne)?
V současné době mám smlouvu na dobu určitou (3 roky), když byt prodám, stačí jen smlouvu ukončit?
Děkuji mnohokrát za informace.
Dobrý den,

někteří dodavatele (ne všichni) nabízejí výhodnější ceny, pokud odebíráte současně elektřinu i zemní plyn. Pokud je mi známo, tak například společnost Europe Easy Energy poskytuje tarif DUO, kde je nižší sazba při sdruženém odběru. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává většina dodavatelů. Výhody sdruženého odběru nejsou jen v ceně, ale i v tom, že vše vyřizujete u jednoho dodavatele. Spotřeba se těžko odhaduje, ale pokud budete využívat zemní plyn k ohřevu vody a vytápění, mohla by se pohybovat kolem 25 až 30 MWh ročně.

Samozřejmě, nemusíte mít stejného dodavatele, jako máte v současném bydlišti, ale můžete si ho svobodně vybrat. Co se týká ukončení smlouvy na dodávky energie, pokud se z bydliště budete stěhovat, lze smlouvu ukončit bez ohledu na to, že ji máte sjednanou na dobu určitou.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk