Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.12.15 / dotaz č. 64963
Dobrý den,mám domek po rodičích.Vjedné venkovní zdi(veranda)jsem vyměnil okna.Zeď je postavena z plné pálené cihly 15cm šířky a z venkovni strany je 7cm polystyrenové zateplení s fasádou,ve vnitř štuková omítka.Chtěl bych tuto zeď zesílit,ve vnitř verandy o cca5-6cm.Mohl byc bez nějakého problému,přizdít k této stávající skladbě zdiva např Porfix5cm,nebo Ytong5cm,nebo aby byla menší zátěž stropu(veranda je nadzemní)např.Lignopor,nebo něco podobného.Stěna je suchá,výskyt páry minimální.To samé bych chtěl udělat v ložnici,na venkovní severní stěně.Skladba stěny je 7cm venkovní izolace polystyren s fasádou cihla 30cm pálený blok,zevnitř štuková malta.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V případě verandy se patrně jedná o nevytápěný nebo temperovaný prostor. Pokud se jako vnitřní přizdívka použije pórobetonová příčkovka (např. zmíněný Ytong) v tloušťce 50 nebo 75 mm, po stránce případné kondenzace uvnitř konstrukce se patrně nic nestane. Přesně by se to samozřejmě zjistilo výpočtem při zadání skutečných teplot v místnosti, ale v případě pouze temperovaného prostoru to nenastane.
Z hlediska požadavků ČSN na stěnu vnější z temperovaného prostoru k vnějšímu prostředí stěna po provedení přizdívky dokonce vyhoví doporučení. ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky totiž stanovuje tři úrovně pro stanovení požadavku tepelné izolace – hodnotu požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro stěnu vnější z temperovaného prostoru k vnějšímu prostředí 0,75 a doporučená je 0,50 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je to U 0,38 až 0,25 (W/m2.K) – to již v tomto případě není nutné. Při přizdívce 50 resp. 75 mm bude výsledný součinitel prostupu tepla U 0,44, resp. 0,42 (W/m2.K), což je méně než 0,5, tedy vyhoví.
U stěny v ložnici je to ale trochu jinak. Vnější zateplení které bylo provedeno v tloušťce 7 cm dnes již požadované a doporučené hodnoty součinitele U nesplní. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro stěnu vnější 0,30 a doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,16 až 0,12 (W/m2.K).
Současný stav je na hodnotě U cca 0,4 (W/m2.K). Po přizdění 50 resp. 75 mm Ytong bude výsledný součinitel prostupu tepla U 0,34, resp. 0,32 (W/m2.K). To je tedy těsně pod minimální hodnotou. Pokud by se mělo dosáhnout doporučené hodnoty na stěně, musel by se již použít účinnější izolant. V případě zmíněného Lignoporu by to bylo alespoň s 6 cm EPS. Takto větší zateplení zevnitř by se již mohlo projevit kondenzací v dané stěně uvnitř konstrukce v nepříznivém místě, konkrétně na rozhraní vnějšího líce nosné zdi a nalepeného vnějšího izolantu. Stanovit přesné teplotně vlhkostní poměry v konstrukci by se tedy muselo udělat výpočtem na kondenzaci s dosazením konkrétních materiálů.
V případě vnitřní přizdívky Ytong v uvedených malých tloušťkách riziko kondenzace spíše nehrozí.
Pokud se jedná o přitížení stropů, bylo by nutno posoudit je na základě přesnější znalosti konstrukce, v případě nejistoty statikem.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk