Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.15 / dotaz č. 64978
Dobrý den,
plánujeme zateplit stávající fasádu rodinného domu o dvou nadzemních podlažích a sklepu z roku 1992 minerální vlnou. Nová fasáda by měla být provětrávaná. Zdivo je plynosilikátové 300 mm. Mohli byste mi doporučit tloušťku tepelné izolace, abychom mohli žádat o dotaci NZÚ. Dále chceme vyměnit stávající okna a kotel za kotel na biomasu nebo kamna s výměníkem.
Dosáhneme těmito opatřeními na dotaci NZÚ?
Děkuji.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Dotační program Nová zelená úsporám obsahuje více oblastí dotace - jedná se o oblast úspory energií zateplením obálky budovy (kam ve Vašem případě spadá výměna oken a zateplení fasády), označovaná A a dále výměnu zdroje tepla (výměna kotle), označovaná C. Každá oblast podpory má své podoblasti, které jsou specifikovány danými parametry. U oblasti A se jedná o A.0, A.1 a A.2 (A.3 je specifická oblast pro instalaci nuceného větrání s rekuperací). Splnění daných podoblastí dotace je dáno snížením měrné roční potřeby tepla na vytápění (A.0 o min. 20%, A.1 o min. 40%). Dále u oblasti A.0 musí být splněn požadavek 0,9xUrec,20 měněných částí budovy, obdobně pro další oblasti - více na www.novazelenausporam.cz. Oblast C je dána do 8 podoblastí dle typu nového zdroje vytápění.

Vámi uvedené navrhované opatření splní požadavky dotačního programu NZÚ a to min. podoblast dotace A.0. Výše dotace je u podoblasti A.0 a A.1 stejné. Ohledně výměny zdroje tepla se nedá zcela přesně říci, zda bude možné žádat o změnu zdroje v tomto dotačním programu. Pokud je stávající zdroj na vytápění kotel na tuhá paliva, poté je nutné na výměnu kotle žádat přes dotační program Kotlíková dotace. Jakmile by se jednalo o stávající zdroj např. plynový či elektrický, poté je možné žádat o dotaci NZÚ v oblasti C.1 (kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva) nebo C.2 (kotel na biomasu s automatickou dodávkou paliva).

Tloušťka tepelné izolace je uvažována s ohledem na skutečnou skladbu konstrukce a možnosti kotvení provětrávané fasády (zdivo z plynosilikátu 300 mm, 2x omítka VC) a s ohhledem na splnění požadavků NZÚ pro A.0 (0,9xUrec,20). Kotvení izolace je uvažováno bodové, tepelná izolace s parametrem souč. tepelné vodivosti lamba 0,035 W/(m.K). Min. tloušťka vychází 160 mm pro splnění 0,9 x Urec,20 = 0,23 W/(m2.K). V případě, že by bylo použito jiného kotvení, vytvářející větší tepelný most (např. dřevěné hranoly), je nutné tloušťku TI adekvátně navýšit.
Okna musí mít max. součinitel prostupu tepla celého okna min. 1,08 W/(m2.K). Tomuto odpovídají většinou izolační trojskla (izolační dvojsklo dle parametrů výrobců).

Výše podpory v oblasti A.0 je:
- stěna 500 Kč/m2 zateplované plochy fasády,
- okna 2100 Kč/m2 měněné plochy výplní otvorů (bez uvažování vstupních dveří - plocha cca 16 m2, dotace max. 33.600 Kč).

Výše podpory v oblasti C.1 je 50.000, v oblasti C.2 je 100.000 Kč.

Dotaci na energeticky úsporná opatření lze čerpat pouze na konstrukce ohraničující vytápěný prostor (nelze žádat o dotaci např. na výměnu oken v suterénu). Celková výše podpory je omezena na max. 50% řádně doložených způsobilých výdajů.

S pozdravem a přáním hezkých svátků
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk