Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.16 / dotaz č. 65037
Dobrý den,

vlastním novostavbu na Vysočině (650 metrů nad mořem), postavená z cihel Keratherm 44 B na tenkovrstvou maltu. Dům nemá předsazené krokve pro zateplení, šíře krokve je 10cm - 2cm sražená hrana. V úvahu tedy připadá zateplení buď 8cm polystyren, kterým bych dojel ke krokvi a přiznal ji, nebo 12cm polystren a krokvi schoval (v tomto případě mi však již vychází venkovní špaleta k cca 25cm, což už mi připadá celkem dost - nyní mám venkovní špaletu 10cm). Raději bych volil variantu s 8cm polystyrenu.

Rád bych se optal, zda vzhledem k posunutí rosného bodu do polystyrenu můžu požít 8cm - polystyren bílý, nebo je již nedostačující.

A nebo zda použít 8cm - polystyren šedý, který by měl být již asi dostačující a má lepší difuzní vlastnosti, jen je zde zase trochu problém při montáži, kdy se musí zamezit přímému slunečnímu svitu na polystyren.

Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den

Zateplení zdiva izolantem 8cm nebo 12cm je z hlediska kondenzace vodních pár po celoročním přepočtu dostačujíc a nedochází zde ke kondenzaci vody v konstrukci.

Tepelné vlastnosti zdiva po zateplení různými tl. či mat. jsou skoro neměnné. - Nejlépe z tepelného hlediska vychází izolant obyčejný tl. 120mm.

Rozdíl nákladů na různé druhy izolací jsou vzhledem k nákladům na omítku a lešení lepidlo atd... zanedbatelné. Z ekonomického hlediska bych doporučil zateplení izolantem tl. 120mm.
Odpovídá:  Ing. Zbyněk Bouda - EKIS Jihlava EAV tisk