Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.16 / dotaz č. 65081
Dobrý den,
naše SVJ přemýšlí o energetických úsporách a zateplení bytového domu (72 jednotek). PENB již máme, ale bez doporučení. Máme k tomu dotazy:
1) Existuje nebo plánuje se v letošním roce nějaký dotační program pro bytové domy?
2) Je správný postup nechat si vypracovat energetický posudek (formálně dle platné legislativy) a na základě něj se rozhodnout, jak pokračovat při hledání energetických úspor nebo existuje lepší způsob, jak postupovat?
3) Doplňující otázky: byla v minulosti dotace na zatepletní domu poskytnuta, i když nebyly vyměněny všechny okna? Jak se obvykle postupuje, pokud někteří vlastníci mají nová okna a jiní nikoliv?
Děkuji.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

1/ Předpokládá se, že pro bytové domy na území hl. m. Prahy bude otevřena další výzva v programu Nová zelená úsporám:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/bytove-domy/1-vyzva-bytove-domy/

2/ Doporučujeme nechat zpracovat energetický audit, který navrhne možnosti úspor v několika variantách. Jedna varianta může například zahrnovat výměnu oken, druhá nemusí, třetí navrhne větší tloušťku zateplení, čtvrtá zahrne i rekonstrukci zdroje tepla atd. Z navržených variant si pak vyberete tu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Důležité je, aby zpracovatel en. auditu navrhoval opatření a sestavoval z nich varianty podle vašeho zadání, tedy aby vás průběžně seznamoval s výsledky a konzultoval další postup prací. Audit je vyžadován při žádosti o dotaci.

3/ Pokud byla v minulosti poskytnuta dotace, obvykle další dotace není možná. Pokud výměna oken probíhala individuálně, bez dotace, pak můžete o dotaci požádat. Příjemcem dotace je SVJ (resp. majitel domu). Pokud se z dotace bude hradit výměna oken jen v některých bytech, záleží na SVJ, jak se s majiteli bytů dohodnete. Protože dotace nepokryje celou investici, může se SVJ třeba dohodnout tak, že si majitelé jednotlivých bytů výměnu oken zaplatí sami.

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk