Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.16 / dotaz č. 65124
Dobrý den.
V průběhu roku 2014 jsem zateplili starší rodinný dům a vyměnili všechna okna. Nová okna jsou plastová s trojsklem. Vnější stěny z plných cihel jsou zatepleny fasádním EPS 100 mm. Tloušťka stěny je změřena na 590 mm. Dřevěný strop jsme zateplili vatou 160 mm.
Máme nárok na získání dotace Nová zelená úsporám?
Děkuji.
Dobrý den.

Na základě Vámi uvedených informací o zateplovaných konstrukcích jsme provedli výpočet součinitele prostupu tepla dané konstrukce. Výsledky jsme porovnali s požadavky platné normy ČSN 73 0540 a s požadavky dotačního programu NZÚ.
1) Vnější stěna:
- stěna tloušťky 450 mm z cihly plné pálené, zateplená fasádním EPS tloušťky 100 mm ... U = 0,33 W/(m2.K). Požadavek normy je UN = 0,30 W/(m2.K). Požadavek normy není splněn - z tohoto důvodu na tuto konstrukci žádat o dotaci.

2) Strop pod půdním prostorem:
- strop dřevěný, zateplený minerální vlnou 160 mm pod stropem, zaklopený SDK deskami ... U = 0,24 W/(m2.K). Požadavek normy pro strop pod nezateplenou půdou je UN = 0,30 W/(m2.K). Požadavek normy je splněn. Na tuto konstrukci je možné žádat dotaci s ohledem na požadavky normy (nutné splnění dalších požadavků dotačního programu NZÚ).

3) Nová okna:
- plastová okna s izolačním trojsklem v klasickém provedení vyhovují požadavku normy. Na tuto konstrukci je tedy také možné žádat dotaci s ohledem na požadavky normy.

Výše uvedené platí za předpokladu dosažení na podoblast dotace min. A.1. S tím je spojen dále požadavek na splnění procentuálního snížení vypočtené spotřeby tepla na vytápění o více než 40% a dále musí být po provedených opatřeních měrná roční potřeba tepla na vytápění nižší než 90 kWh/(m2.rok) nebo průměrný součinitel prostupu tepla Uem < 0,95 Uem,N.
S ohledem na rozsah provedených energeticky úsporných opatření rodinného domu se domníváme, že bude splněna podoblast dotace A.1 a je tedy možnost žádat o dotaci na nová plastová okna a zateplení stropní konstrukce. Zateplení fasády bude ve výpočtu zohledněno, avšak samotná dotace se na tuto konstrukci vztahovat nebude (viz výše).

Rozhodným datem pro posouzení způsobilosti výdajů je 1.1.2014 v případě, že bude splněna podoblast dotace A.1 a vyšší. V případě, že by se jednalo o drobné úpravy, spadající do podoblasti dotace A.0 je rozhodným datem 1.1.2015.
Vámi provedené úpravy v průběhu roku 2014 mohou být uznány, uvažujeme-li splnění podoblasti dotace A.1.

Splnění podoblasti dotace A.1 bude upřesněn komplexním výpočtem, který zohlední tvar a provedení celé obálky budovy.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk