Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.16 / dotaz č. 65231
Dobrý den, mám zpracovat PENB na přístavbu výrobní haly, která je vytápěná čtyřmi vzduchotechnickými jednotkami s plynovým ohřívačem vzduchu. Každá z jednotek má tepelný výkon cca 100 kW, tedy menší než 200 kW, ale všechny dohromady mají tepelný výkon vyšší než 200 kW. Musí být v tomto případě součástí průkazu energetické náročnosti energetický posudek pro posouzení alternativních systémů dodávek energie podle § 9a odst.1 písm.a), nebo se zdrojem energie rozumí každá VZT jednotka samostatně a energetický posudek součástí PENB být nemusí? Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
v zákoně 406/2000 Sb. není explicitně uvedeno, zda má jít o součtový výkon, nebo o výkon jednotlivých zdrojů. Zákon také nedefinuje, co se rozumí zdrojem energie. Domníváme se, že v tomto případě by mělo jít o součtový výkon všech zdrojů tepla v dané budově. V obdobných případech se zdrojem tepla obvykle rozumí kotelna, kde se také posuzuje celkový instalovaný výkon. Podle našeho názoru pro vámi popsaný případ tedy platí povinnost energetický posudek zpracovat.
Nicméně energetická poradna není oprávněna vykládat zákon. Ani ministerstvo, ani SEI. To může pouze soud. Pokud tedy do PENB nezahrnete energetický posudek a SEI vám za to udělí pokutu, obraťte se na soud, aby rozhodl.
S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk