Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.16 / dotaz č. 65264
Dobrý den,

mám dotaz ohledně PENB udělané na byty(bytové domy), kdy je u každého štítku jiná hranice (např. u jednoho domu C 176 a druhého D 133). Můžete mi to prosím nějak vysvětlit proč to tak je?

Děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Výsledná třída energetické náročnosti budovy je stanovena na základě více parametrů. Jedná se např. o plochu ochlazovaných konstrukcí (obálka budovy), objem vytápěného vzduchu v budově, parametry jednotlivých konstrukcí obálky budovy (vnější stěny, podlaha na zemině, střecha, okna, ...), způsob vytápění a další. Velice laicky řečeno: Tyto parametry vstupují do výpočtu výsledné měrné hodnoty celkové dodané energie (kWh/(m2.rok)). Ve výpočtu se stanoví tzv. referenční budova, vůči které jsou výsledné hodnoty řešeného objektu "porovnávány" a následně jsou jednotlivé hodnocené parametry zatříděny do dané třídy ENB (např. průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy, energet. náročnost na vytápění, ohřev teplé vody, celková dodaná energie a další).
Ve Vašem případě se jedná o dva objekty výrazně odlišné - s různou výškou, výrazně odlišnými půdorysnými rozměry a předpokládám také různým materiálovým řešením domů (cihelný a panelový) a způsobu vytápění, dochází tak k rozdílným výsledkům v hodnocené třídě energetické náročnosti budov.

S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk