Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.16 / dotaz č. 65337
Dobrý den, bydlím ve zděném 7-mi podlažním bytovém domě v Č.Budějovicích v ulici J.Š.Baara. V loňském roce bylo v našem domě realizováno zateplení obvodového pláště od úrovně terénu až po vršek atiky, střecha však zateplena nebyla. Jedná se o dvouplášťovou střechu s odvětraným meziprostorem. Chtěl jsem se zeptat, jestli po zmíněné úpravě domu je potřeba upravovat koeficienty, používané pro rozúčtování nákladů na teplo v jednotlivých bytech našeho domu. Domnívám se, že po zmíněném zateplení se změnil poměr tepelných úniků mezi jednotlivými byty v našem domě a že by tato úprava měla proběhnout. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Pro zúčtovací období r. 2015 platí ještě vyhláška č. 372/2001 Sb. Pro rok 2016 bude platit nová vyhláška č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům (od 1.1.2016). Vyhláška č. 269/2015 Sb. je prováděcí vyhláškou zákona č. 104/2015 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, platným též od 1.1. 2016 (je to novela zákona č. 67/2013 Sb.).
Ve zrušené vyhlášce č. 372/2001 Sb. (platné převážně už jen pro zúčtovací období 2015) je v § 4 odst. (3) uvedeno: „Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápění místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou“. Podle tohoto jste zřejmě měl korekci pro místnosti pod střechou (středové nebo rohové) již před zateplením fasády a nyní požadujete příznivější hodnotu. V nové vyhlášce č. 269/2015 Sb. se již zohlednění dané polohou místnosti jmenovitě neuvádí.
Vaše úvaha je však správná, hodnoty korekcí by měly být určeny na základě tepelných ztrát příslušných místností. U zateplených budov bývá rozsah koeficientů podstatně nižší.
U místností, které jsou ze všech stran chráněny, bývá koeficient 1. Tomu, kdo má místnost pod střechou v rohu domu, může koeficient dosáhnout hodnoty např. 0,5.
Koeficienty pro rozúčtování by tedy měly být stanoveny na základě znalosti objektu, jak je zateplen a jakou má orientaci ke světovým stranám. Výpočty jsou však složité a v praxi se korekce stanovují spíše paušálně.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice