Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.16 / dotaz č. 65346
Dobrý den,mám dotaz ohledně průkazu energetické náročnosti objektu určeného k parkování. Dle katastru má dům číslo popisné a způsob využití je garáž.
Jedná se o dům bez vytápění, ve kterém je vymezeno 200 jednotek (jednotka vymezená podle zákona o vlastnictví bytů) - parkování.
Vlastníkem domu jsou jednotliví majitelé (200). Některá parkovací stání jsou předmětem prodeje či pronájmu - vztahuje se na tento případ nutnost vypracovat pro dům průkaz energetické náročnosti?

Za odpověď děkuji
Dobrý den,
v tomto případě mohou existovat 2 důvody, proč PENB není nutný při prodeji nebo pronájmu parkovacího místa:

1/ v budově se nevyužívá energie k úpravě vnitřního prostředí (netopí se, nechladí, nevětrá). Viz definice uvedená v §2p: "budovou [se rozumí] nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí". Na takovou budovu se povinnost PENB nevztahuje.

2/ parkovací místo není ucelenou částí budovy, kterou by bylo možno prodat či pronajmout. Viz definice uvedená v §2q: "ucelenou částí budovy [se rozumí] podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena". Parkovací místo není možno samostatně vytápět či větrat, tj. samostatně používat.

Přejeme příjemné parkování!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk