Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.16 / dotaz č. 65357
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je nutné mít průkaz energetické náročnosti budov v případě prodeje rozestavěné budovy- rodinného domu.

Děkuji za odpověď,
s pozdravem

Úspěšný a pěkný dobrý den,
Děkujeme za pooložení otázky. Přestože je položena jednoduše, není na ní jednoduchá odpověď, protože správných odpověďí může být i více. Začnu tedy chronologicky i procesně, podle času.

a) V případě, že byla stavba započata po 1.1.2013 vyplývá ze zíkona 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, podle §7a odst.1 písm.a povinnost zajistit průkaz energetické náročnosti budovy (dále jen PENB) při samotné výstavbě nové budovy, ve stádiu schvalování povolení či ohlášení podle stavebního zákona místně příslušným stavebním úřadem. Stavebník tedy musel doložit, že v budoucnu postavená budova bude splňovat technicko-energetické požadavky na výstavbu a podle legislativy musela být "nová budova na papíře" mít alespoň hodnotu "C".

Takže, pokud Vám vznikla povinnost zpracovat PENB a byla splněna, o čemž ani nemusítěë vědět, protože leží ve stavbní dokumentaci na úřadě v archivu, nemusíte v případě prodeje rozestavěné budovy, zhotovovat jiný PENB, pokud Vám neuplynula lhůta delší než 10 let.

b) V případě, že jste měla na mysli "rozestavěnou budovu" tím, že budova nebyla dosud kolaudována, jinak svému účelu již slouží - a nezáleží na tom, že budově není přiděleno č.p., a splňuje parametry "budovy" (více bod c)), pak povinnost zpracovat PENB máte (s výjimkou bodu a)).

c) V případě, že jste měla na mysli "rozestavěnou budovu", které z definice §2 katastrálního zákona nesplňuje parametry BUDOVY - pod pojmem budova se rozumí nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, pak PENB zpracovávat nemusíte.

Pokud rozestavěná budova však naplňuje zákonné znaky BUDOVY, je spojena se zemí, má téměř všechny stěny a střechu, pak se jedná o budovu - i když není ještě plně dokončena. V tom případě povinnost zpracovat PENB Vás nemine, pokud nespadáte pod bod a), že PENB byl již jednou zpracován při povolování stavby samotné.

Vzhledem k tomu, že nemusíte mít PENB k dispozici, a poskytnutí dříve zpracovaného PENB nebo údajů k němu zákon neřeší, avšak předaným PENB chráníte v pravé řadě sama sebe jako prodávajíícho, doporučuji PENB zpracovat, aby odpovídal skutečnosti pokud jste se při stavbě odchýlili od projektu a pomůže Vám v případě správné odchylky (zvýšení teplně-izolačních vlastností) vytvořit i prostor k obhájení nebo navýšení kupní ceny.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk