Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.16 / dotaz č. 65367
Dobrý den,

v rámci vyřízení dotační podpory v oblasti úspory energií je povinnou přílohou energetický posudek, EŠOB a PENB. Chtěl jsem se Vás zeptat, zdali je nutné dělat EŠOB a PENB zvlášť nebo je to již součástí energetického posudku, který by byl tedy dostačující? Dále jsem vyčetl, že je povinnost ze zákona provést energetický audit, je to tak? Jednalo by se o veřejné budovy základní školy a mateřské školky. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.
Vážený pane,
pro dotaci z operačních programů EU je ze zákona povinný energetický audit nebo energetický posudek. Záleží na znění konkrétního programu. Někdy je vyžadován i EŠOB (např. v OPŽP). Posudek je obvykle o něco levnější než en. audit. Posuzuje totiž jen jedno z mnoha řešení, zatímco audit navrhuje více možností a z nich pak vybíráte tu, která je pro vás nejlepší.

PENB se pro dotaci obvykle nevyžaduje, ale může být nezbytný pro vydání stavebního povolení na rekonstrukci budovy (je součástí projektové dokumentace).

Je samozřejmě jednodušší a levnější nechat zpracovat PENB, případně EŠOB, současně s energetickým auditem nebo posudkem.

Podívejte se na znění konkrétního dotačního programu, kde chcete žádat o dotaci, jaké dokumenty jsou v daném případě vyžadovány.

S pozdravem
K. Srdečný