Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.16 / dotaz č. 65402
Dobrý den

měl bych na Vás dotaz, počítám s výstavbou firmy a 2NP budou 3 byty, jako hlavní zdroj bude tepelné čerpadlo vzduch voda,chtěl bych znát váš názor na měření tepla

děkuji
Dobrý den,
rozhodně bychom vám doporučili instalovat měření tepla pro byty. Je velice vhodné, aby kvůli regulaci měl každý byt samostatný okruh topení. Na každý z těchto okruhů pak osadíte kalorimetr. Vyhnete se tak složitému a neprůhlednému rozúčtovávání tepla, se kterým obvykle není nikdo spokojen. Náměr kalorimetru se nedá moc zpochybňovat.

Povinnost instalovat měření tepla uvádí i vyhláška 194/2007 Sb. ( v platném znění). Vyhláška umožňuje instalovat i jiný typ měření (indikátory na radiátorech nebo snímače vnitřní teploty). Tyto systémy nejsou nájemníkům srozumitelné a obvykle si stěžují na správnost vyúčtování tepla.

Podle této vyhlášky není povinnost instalovat měření tam, kde se neprovádí rozúčtování nákladů na teplo. Pokud třeba zahrnete náklady na teplo do nájmu (obdobně jako v hotelu), pak měřit spotřebu nemusíte. Uživatelé však nebudou mít motivaci teplem šetřit, takže počítejte s vyšší spotřebou.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk