Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.16 / dotaz č. 65684
Dobrý den. Prosím o následující informace. Bydlím RD, mám staší plynový kotel Viadrus (2002) a plynový samostatný ohřívač vody John Wood kterými protopím cca 30000 Kč ročně. Zajímá mne zda se vyplatí obměna tohoto systému vytápění za kondenzační plynový kotel s ohřevem vody. Lze čerpat na tuto výměnu kotlíkovou dotaci? Lze zahrnout i výměnu komínové vložky? Komín mám vložkovaný původní spirálovou hliníkovou vložkou, která již zřejmě tak0 potřebuje vyměnit. Nebo při použití tohoto typu kotle není potřeba vložku měnit? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
kondenzační kotel má oproti atmosférickému kotli cca o 10% vyšší účinnost. Ohřívače vody mívají účinnost nižší než kotle, takže tady byste měl ušetřit ještě více.
Zhruba tedy můžete počítat, že ušetříte desetinu současných nákladů.

Kondenzační kotel by měl být napojen na nerezovou vložku, protože hliníkovou rychle zničí spaliny. Náklady na vyvložkování komína se obecně dají zahrnout do kotlíkové dotace.

Podmínky kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji ale říkají, že dotace se bude poskytovat pouze v případě, že starý kotel je na pevná paliva s ručním přikládáním.
Ve vašem případě tedy o dotaci žádat nemůžete.

S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk