Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.16 / dotaz č. 65765
Dobrý den,

mám špatně zateplený rodinný dům na tuhá paliva, mohu získat dotace? Nebo co musím provést abych měl oprávnění dotace získat? Po případě na kolik vyjde konkrétní odborné poradenství?
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Na špatně zateplený rodinný dům s kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním (1. a 2. emisní třída) je vhodné využít Dotační program Nová zelená úsporám v kombinaci s Kotlíkovou dotací. Dotační program Nová zelená úsporám podporuje opatření (zateplení fasády, střechy, podlahy, výměna oken atd.), která vedou ke snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů schválených k užívání před 1.7. 2007. V oblasti podpory A je možno žádat o podporu při snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření, alespoň o 20 %. Kotlíkové dotace se vztahují na výměnu hlavních zdrojů tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za: tepelné čerpadlo, kotel na biomasu (hlavně dřevo nebo pelety), plynový kondenzační kotel nebo kotel na uhlí (případně kombinace uhlí a dřevo) splňující směrnici Evropského parlamentu o Ekodesignu (seznam výrobků je zveřejněn na stránkách Jč.kraje).
Kotlíkovou dotaci můžete využít i samostatně. Budete ale muset provést některé mikroenergetické opatření stanovené energetickým specialistou. Mikroenergetické opatření má zlepšit stav vašeho domu z hlediska tepelnětechnického. Celý seznam těchto opatření najdete na přiložených stránkách Jihočeského kraje. Jedná se třeba o zateplení stropu pod půdou, částečnou výměnu oken atd., dle návrhu specialisty. Služba specialisty a mikro-opatření mohou být zahrnuty do uznatelných nákladů. Kotlíková dotace může v prioritním území dosáhnout až 85% z částky 150 tis. Kč, což je 127 500 Kč (například kotel na dřevo nebo tepelné čerpadlo).
Návštěva některého střediska EKIS vám jistě pomůže při dalším rozhodování (objednaná konzultace je zdarma). Seznam EKIS je zde:

https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Související stránky webu NZÚ a Webové stránky Jihočeského kraje (Kotlíková dotace) přikládám.

http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-a-3-vyzva/

http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice