Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.16 / dotaz č. 65814
Vážený pane Murtingere,
pro účely trvalého bydlení rekonstruujeme starý dům (kámen, cihla), který je z 1/3 podsklepen. Nyní řešíme skladbu podlahy v místnosti nad sklepem. Původní skladba (60 let stará): dřevěná prkna, škvára, dřevěné trámky, železobetonové desky v železných profilech I o tl. 20 cm.
Odstranili jsme prkna, škváru a dřevěné trámky, nyní máme nad železobetonovými deskami jen cca 6 cm prostoru na podlahu. Výšku v místnosti bychom snížili o 4 cm, abychom se dostali alespoň na 10 cm pro podlahu. Dům není zateplen, ve sklepě není voda, má okno na větrání. Podlaha je z větší části nad úrovní terénu.
V nové podlaze bychom chtěli použít dřevěné palubky tl. 20 mm, které bychom položili na dřevěné trámky o tl. 8 cm. Výplň mezi trámky liapor.
Zvažujeme i odvětrávání podlahy, ale průměr tvarovek by mohl být max. 5 cm, vzduch by byl nasáván ze sklepa nepoužívaným komínem a vyveden nad střechu. Ale mělo by při tak malém průměru tvarovek odvětrávání vůbec smysl? Strop nemá žádnou hidroizolaci. Nebylo by vhodnější zateplit strop sklepa EPS 15 cm? Obvodové zdivo není zateplené, takže "riskujeme" tepelné mosty, ale nevíme, zda lze postupovat i jinak.
Mohl byste se prosím vyjádřit k uvedené skladbě stropu? Děkuji. S pozdravem
Vážený pane,
Ten Liapor není jako tepelná izolace moc vhodný protože má příliš velký součinitel tepelné vodivosti. Vzhledem k malé tloušťce která je k dispozici by asi bylo nejlepší položit na ty železobetonové desky (pokud jsou rovné, jinak by bylo třeba je srovnat např. nějakou samonivelační hmotou) extrudovaný pěnový polystyrén, který má součinitel tepelné vodivosti přibližně 3x menší než ten Liapor a je dostatečně únosný a zcela nenasákavý. Na něj pak položit nějaké nejlépe nehořlavé desky (např. Cetris http://www.cetris.cz/systemy/podlahove-systemy/) a na ně pak podlahu. Pokud byste dali přednost řeešení s dřevěnými trámky, tak mezi ně můžete dát např. skleněnou nebo minerální vatu (použít s co nejnižší m koeficientem tepelné vodivosti t.j. řekněme 0,03). Předpokládám, že teplota toho železobetonu nebude asi klesat pod rosný bod (t.j. v mrazech by teplota ve sklepě neměla klesnout pod nějakých 8°C) a nehrozí tedy nebezpečí
kondenzace vlhkosti ve vatě. Problém může být u obvodových stěn pokud by nebyly zvenku zaizolovány, tak by tam k určité kondenzace vody eventuelně mohlo docházet. To by té vatě a dřevěným trámkům rozhodně nedělalo dobře. Možná by pomohlo položit vhodnou parobrzdu (http://www.isover.cz/chytre-parobrzdy-od-spolecnosti-isover) pod palubky (to si ale netroufám posoudit, zkuste oslovit nějakého odborníka). Předpokládám ale, že nejspíš v průběhu té rekonstrukce stejně stěny řádně zaizolujete a tudíž tento problém nevznikne. Pokud by ten prostor pod podlahou byl mírně provětráván vzduchem zvenku (ne ze sklepa, kde může být někdy dost vlhko) a vlhkost odvětrávána tím komínem, pak by problémy s kondenzací nevznikly.
Já osobně bych raději volil tu variantu s extrudovaným polystyrénem a zateplením vnějších stěn a stěn sklepa (pokud tan není hydroizolace a je znát vzlínající vlhkost tak použít provětrávanou fasádu http://www.nazeleno.cz/stavba/izolace/provetravana-fasada-jake-ma-vyhody.aspx).
Zdá se, že větší prostor máte ve sklepě a tak nejlepší řešení by bylo zateplit strop sklepa v té tloušťce 15cm. Pokud použijete EPS je třeba jej zakrýt vhodnými nehořlavými deskami nebo natáhnout perlinku do tmelu a natřít- nesnáší totiž
světlo a hořlavý (byť může být i samozhášivý). Zde by možná naopak bylo lepší použít minerální či skleněnou vatou a zakrýt deskami (např. sádrokarton- sádrokartonáři umí tyhle izolované podhledy dělat a mají na to potřebné zkušenosti i stavební prvky. Výhodou by bylo, že by případná vlhkost vnikající ze stěn do stropu mohla být odvětrána do prostoru sklepa. Je možné to i zkombinovat- do sklepa vatu a nahoru extrudovaný polystyrén.
Pokud je něco nejasné nebo budete mít nějaké upřesňující dotazy, zavolejte mi a zkusíme to nějak vyřešit.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk