Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.16 / dotaz č. 65857
Dobrý den,
Ráda bych se v souvislosti s vyhláškou 372/2001 o pravidlech na rozúčtování tepla zeptala na jednu specifickou věc, která se týká odpovědnosti za dílčí propočty a rozúčtování. Při rozúčtování nákladů je totiž potřeba stanovit tzv. započitatelnou plochu bytu. Naše SVJ má uzavřenou smlouvu o správě cizího majetku, která mimo jiné stanoví povinnost správce rozúčtovat náklady na teplo mezi jednotlivé vlastníky bytových jednotek právě dle této vyhlášky. Správce ale po SVJ požaduje úplatu 25 tis (nad rámec pravidelného měsíčního správcovského poplatku) za externí (znalecké) stanoveni těchto započítatelných ploch u všech bytů. Přijde mi to absurdní. Je vůbec potřeba specifického oprávnění pro propočet započítatelných ploch? Pokud ne, je správce tuto částku oprávněn požadovat, když je jeho povinnosti adekvátní rozúčtování dle smlouvy provést a SVJ mu za to platí pravidelnou měsíční odměnu?
Dále bych se ještě chtěla zeptat, jaké změny metody rozúčtování a koeficientů (a konkrétně stanovení započítatelných ploch) je možné v blízké budoucnosti očekávat - zde se mi jedná o to, jestli bude potřeba pravidelně revidovat výši započítatelných ploch, stanovených na základě aktuálně platné legislativy, pro potřeby rozúčtování tepla v následujících letech.
Vážená paní,
povinnost rozúčtovat teplo má vlastník budovy, ve vašem případě tedy SVJ. SVJ si na to obvykle najme externí firmu. Vztah mezi rozúčtovací firmou a SVJ vyhláška neřeší, oba subjekty se tedy dohodnou na tom, za co se bude platit.

Můžete postupovat třeba tak, že započitatelnou plochu jednotlivých bytů stanoví SVJ samo (třeba na základě projektové dokumentace) a tyto hodnoty předá firmě, která je použije pro rozúčtování. Rozhodně není nutný nějaký speciální výpočet či znalecký posudek. Důležité je, aby členové SVJ s uvedenou plochou souhlasili. Pak by nemělo docházet ke sporům při rozúčtování.

Pochopitelně, pokud nejste s dodavatelem služeb (rozúčtování) spokojeni, můžete si vybrat jiného dodavatele, konkurence je v oboru celkem značná, tak by neměl být problém najít dodavatele, se kterým budete spokojeni.

Spotřeba za rok 2015 se účtuje dle vyhl. 372/2001, od 1.1.2016 platí vyhl. 269/2015 Sb., podle které se bude účtovat spotřeba za rok 2016 a další. Tato vyhláška přináší změny v rozdělování nákladů. Započitatelná plocha se nemění.

Upozorňuji, že se můžete jako SVJ dohodnout i na jiném způsobu rozúčtování tepla, než uvádí vyhláška. Musí ale být 100% shoda, nestačí hlasování většinou.

Přeji příjemné bydlení.
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk