Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.16 / dotaz č. 65895
Dobrý den
prosím o radu, zakoupil jsem budovu zděné štíty P+D 40 na maltu, zde uvažuju o zateplení. Jako povrchová budou prkna modřín 19mm. Půjde o kontaktní fasádu-cihly jsou suché.Prosím o radu zda může být EPS a pokud ano jaká ideální tloušťka kvůli kondenzaci par pro dosažení velmi dobrého tepelného odporu.

Druhý dotaz, spodek budovy je smíšené zdivo tlouštky od 40 po 55 cm. Nedá se říci vlhké, ale není to novostavba. Zde uvažuji opět nad kontaktní izolací, ale vatou. Opět prosím jakou tlouštku?
Finál omítka bude asi silikát...
Topení bude tepelné čerpadlo země voda.
Objekt je na horách. Více zima než obvykle.
Děkuji za rady.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V horní části, kde je novější zdivo z cihelných tvarovek P+D 40 je situace jednodušší, protože není problém s vlhkostí. Výrobci udávají tepelný odpor takového zdiva v rozmezí 2,4 až 2,9 (m2.K/W), což odpovídá hodnotě součinitele prostupu tepla „U“ 0,32 až 0,38 (W/m2.K). To z pohledu dnešních požadavků nevyhovuje ani na minimální požadavek a především ne na horách kde jsou nízké teploty.
Pokud se tedy jedná o obvodovou stěnu a normové požadavky - závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K). Zde platí, čím menší hodnota U je, tím lepší.
Abyste se dostal na hodnotu doporučenou 0,25, je potřeba přidat alespoň 6 cm EPS, lépe 8 cm a více. Uvádíte, že navrch budou modřínová prkna. Pod obklad se obvykle dává rošt a do něj se lépe vkládá minerální vata. Mezi vatou a obkladem by měla být provětrávaná dutina 4 cm. Nutno zvážit ještě osazení protivětrné fólie. Hovoříte o EPS kontaktně, tedy lepit, pak je otázka, jak budou uchycena prkna obkladu. Vliv roštu a kotvení je potřeba započítat do tloušťky tepelné izolace, takže bych raději přidával. V případě použití fasády s MV do roštu se bude jednat o klasickou provětrávanou fasádu, která je šetrnější z hlediska odvodu vlhkosti z domu.
Ve spodní část se smíšeným zdivem ne příliš velké tloušťky lze očekávat hodnotu tepelného odporu pouze kolem 0,6 (m2.K/W). Abyste se dostal zase na hodnotu doporučenou U = 0,25 (W/m2.K), je potřeba přidat minimálně 14 cm MV, ale spíše 16 cm a více, vezmeme-li do úvahy určitou vlhkost minerální vaty a opět vliv kotvení nebo případných roštů. Právě na spodní smíšené zdivo, které je zatížené vyšší vlhkostí (ač se to možná nezdá) by se právě hodila nejlépe provětrávaná nekontaktní fasáda, jak popsáno výše, případně i s jiným obkladem než dřevo, pokud je to u země zatížené sněhem apod.
V případě trvání požadavku na kontaktní izolaci doporučuji provést měření vlhkosti a salinity zdiva, které lze zajistit u výrobců kontaktních zateplovacích systémů ETICS v rámci dodávky materiálu obvykle zdarma (jejich technická pomoc). V případě vyšší vlhkosti než 5% podkladu se kontaktní systémy nedoporučují. Některé systémy s děrovaným polystyrénem (obvykle grafitovým) jsou pak určeny i na mírně vlhké a zasolené zdivo, ale i tak do hranice max. 7% vlhkosti. To musí vyjít z posouzení výsledků průzkumu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk