Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.16 / dotaz č. 65900
Dobrý den.

Plánuji výměnu starých oken za nová. Uvažuji o žádosti Nová zelená úsporám.
Prosím o informaci, zda lze žádat dotaci na výměnu oken. Pro stanovení uvádím stručný popis domu.
Dům byl postaven v roce 1960. Zdivo je kombinované ze škvárobetonových tvárnic a cihel. V suterénu a 1.NP je zdivo tloušťky 45cm, 2.NP bylo provedeno ze zdiva 30cm ( v roce 1977 zatepleno viz dokumentace).
Střecha není zateplena. Zateplen je strop nad 2.NP. Stropy mezi 2.NP a 1.NP a strop mezi 1.NP a suterénem je cihlový se zabetonováním a škvárovým zásypem, na zásypu položeny polštáře-trámy, podlahy prkenné kryté linem nebo kobercem.

Dům je v podstatě podsklepen (nevytápěné sklepy).

Děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz, týkající se možnosti získání dotace NZÚ na výměnu oken u Vašeho rodinného domu.
Po prostudování doložených informací a výkresové dokumentace docházíme k závěru, že je možné žádat o dotaci NZÚ na výměnu oken. Uvažovali jsme s kompletní výměnou výplní otvorů (tedy oken a vstupních dveří vytápěné části i oken suterénu). Ve výpočtu energetického posudku (povinná příloha k žádosti o dotaci) bude důležité správně definovat vytápěný prostor v suterénu (místnosti, kde jsou osazena otopná tělesa). Tento parametr bude mít vliv na výslednou max. výši dotace. Dotace je poskytována pouze na konstrukce, které tvoří obálku budovy vytápěné části. Na konstrukce nevytápěné části není možné uplatnit dotace.
Žádost by bylo možné provést v dotační podoblasti A.0. Maximální výše dotace v této oblasti na výměnu oken je 2100 Kč/m2 měněné plochy oken.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk