Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.16 / dotaz č. 65916
Dobrý den,

měl bych na Vás dotaz týkající se součinitele prostupu tepla a energetické náročnosti budovy.

Řeším projekt výměny kotle využívající fosilní paliva za nový kotel na biomasu. Chtěl bych dosáhnout na dotaci v rámci OPŽP, PO5, SC5.1.

Zajímalo by mne, jestli je možné říci, že když budova spadá do energetické třídy C, tak splňuje podmínky pro minimální požadovanou hodnotu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy nebo tady "míchám jablka a hrušky" a jde o dva různorodé ukazatele? Konkrétně se jedná o odst. 5.3 normy ČSN 730540-2 (znění říjen 2011).

Děkuji moc za odpověď a přeji Vám pěkný den.
Vážený pane,
skutečně jde o dva dosti různé parametry.

Energetická náročnost budovy, uvedená v PENB, se stanovuje podle vyhl. 78/2013 Sb. Do této náročnosti se promítá spotřeba tepla na vytápění (závislá z části na součiniteli prostupu tepla konstrukcemi), dále spotřeba tepla na ohřev vody, elektřiny na osvětlení, na provoz ventilátorů a čerpadel a účinnost systémů. Takže třeba málo izolovaný dům vytápěným tepelným čerpadlem, může spadat do kategorie C. Energetická náročnost budovy tedy toho moc neříká o tom, jak dobře je dům izolován.

V PENB se ale přímo uvádí i průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy. Jde o zelený sloupec poslední tabulky PENB. Viz zde:
http://www.prukaznadum.cz/assets/files/prukaz_large.png

S pozdravem
K. Srdečný