Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.16 / dotaz č. 65966
Dobrý den,
jsem majitelkou rodinného domu, ve kterém pronajímám byty.Prosím o radu, zda musím v případě pronájmu bytu nechat vypracovat PENB.
Dům byl postaven ca. 1930.Na domě jsme provedli pouze opravu střechy - výměna krovu a krytiny - stejné jako původní, ale nové, přidáno 5ks střešních oken.
Vztahuje se na nás výjimka na budovy starší než z roku 1947 ?
Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den,
váš dotaz lze rozdělit na několik částí:
1) Pokud jde o skutečnost, zda musíte v případě pronájmu bytu nechat vypracovat Průkaz energetické náročnosti budovy, dále jen PENB, je třeba respektovat platné znění zákona 406/2000 Sb., kde v § 7a, článek 2a je uvedeno, že vlastník budovy je povinen opatřit si průkaz při pronájmu budovy a od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy.
Dále je vlastník budovy dle povinen dle § 7a, článek 2b povinen předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii možnému nájemci budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se nájmu budovy nebo ucelené části budovy a předat průkaz nebo jeho ověřenou kopii nájemci budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu nájemní smlouvy.
2) Pokud jde o dům z roku cca 1930 dle platného znění zákona 406/2000 Sb., kde v § 7a, článek 9 je uvedeno, že se průkaz neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.
3) PENB je vlastník budovy povinen zpracovat dle Zákona 406/2000 sb. v platném znění §7a článek 1a při větších změnách dokončených budov. Za větší změnu dokončené budovy se dle uvedeného zákona, §2s změna budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Podmínka „větší změna dokončené budovy“ souvisí i s předchozím odstavcem odpovědi.
Vzhledem k tomu je tuto podmínku potřebné posoudit ve vztahu ke konkrétnímu domu.
Shrnutí:
Pokud byla na domě provedena větší změna dokončené budovy (viz definice výše) není stáří domu rozhodující a PENB musí být zpracován.
S pozdravem Lenka Losovská
Odpovídá:  Ing. Lenka Losovská* - EKIS Hranice Etem Energo tisk