Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.16 / dotaz č. 66081
Dobrý den,
plánujeme zateplení našeho rodinného domku a uvažovali jsme o využití programu Zelená úsporám. Nyní mne ale od tohoto programu mnoho lidí odrazuje s tím, že se to na malé domky příliš nevyplatí. Náš domek je malý, zastavěná plocha není ani 100 m2, není podsklepený, je z velké části kamenný, okna máme již několik let vyměněná. Uvažovali jsem o zateplení s tloušťkou izolantu 120 mm a s izolací dutin trámových stropů. Co myslíte, bylo by vhodné se o dotaci pokusit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na tomto odkazu najdete základní podmínky dotace NZÚ pro zateplení objektu: http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-a-3-vyzva/. Pokud byste pouze zateplovala fasádu, pak by se Vás týkala dotační oblast A.0., kde je požadavkem úspora 20% měrné potřeby tepla na vytápění. Toto zateplením stěn s velkou pravděpodobností dosáhnete. Dále musíte splnit součinitel prostupu tepla stěny na úrovni 0,9*doporučení hodnota dle normy ČSN 730540-2, tj. 0,22 W/m2K. To odpovídá cca 14 cm - 16 cm tepelné izolace na fasádě (v závislosti na izolační schopnost stávající stěny). V rozpočtu, který jste zaslala máte 12 cm tepelné izolace. Bude tedy potřeba tepelnou izolaci přidat a cena se o něco zvedne. Když budu uvažovat, že zateplení stěny budete mít cca 220 000 Kč (mírně navýšená cena dle Vašeho rozpočtu) a že plocha fasády je cca 222 m2, pak máte cenu 1m2 fasády za cca 1000 Kč. U dotace A.0. dostanete 500 Kč/m2, do maximální výše 50% způsobilých nákladů. Ve Vašem případě tedy můžete dostat cca 110 000 Kč dotaci, tedy na úrovni oněch 50%.
Pokud byste ještě zateplovala střechu (nebo strop), pak byste obdobně mohla čerpat dotaci i na zateplení střechy. Teoreticky byste mohla v tomto případě dosáhnout na dotaci A.1., ale ve výši dotace Vám to nijak nepomůže. U zateplování stropu zafoukáváním tepelné izolace mezi trámy je nutné řešit tepelnětechnické posouzení, aby byly vyloučeny vlhkostní problémy vlivem realizace opatření!
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk