Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.16 / dotaz č. 66258
Dobrý den,jak je možné že výrobci tepelných čerpadel vzduch-voda píší jak jsou tichá a že nejsou slyšet ve vzdálenosti 20 metrů když sami uvádí že vytváří hluk 60-70 decibel což je slyšet min 80 metrů a ještě se chci zeptat jak je to s hlukovými limity 40 a 50 decibel jestli se měří 2 metry před okny nebo na hranici zahrady a jestli se měří průměr za hodinu nebo nesmí nikdy překročit 40 a 50 decibel a jestli může soused foukat na můj pozemek vzduch z tepelného čerpadla když ho umístil ve vzdálenosti kratší než 4 metry a jak se bránit když zamořuje můj pozemek hlukem,Děkuji za odpověd
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Hluk tepelných čerpadel umístěných vně budovy je narůstající problém, který řeší řada hygienických stanic. V případě překročení hlukových limitů se obecně zahájí správní řízení. Provozovatel hlučného zařízení také může dostat lhůtu na napravení situace.
Problémy s hlukem se týkají hlavně starších typů tepelných čerpadel, které nemají kompresory a ventilátory s proměnnými otáčkami nebo nekvalitních tepelných čerpadel.
Tepelné čerpadlo patří mezi obnovitelné zdroje energie a jako takové je i podporováno dotačními programy (při nahrazení neekologického zdroje). Hluk spojený převážně s teplenými čerpadly vzduch – voda umístěnými nevhodně v blízkosti hranice pozemku směrem k sousedovi se dá řešit dodatečnými opatřeními. Snížit akustický tlak vytvářený tepelným čerpadlem, bez významného snížení výkonu, lze buď zástěnou nebo vytvořením krytu TČ včetně tlumiče hluku na sání a výdechu. Jedná se však o finančně náročná řešení.
Dle normy je klidová zóna v pruhu 2m od stěny (okna) RD, kde by neměly být překročeny limity základní hladiny akustického tlaku dané Nařízením vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Tyto limity jsou 50dB ve dne a 40dB v noci (od 22.00 do 6.00 hod.) se započtením korekcí v příloze č. 3. Hluk TČ je nejvyšší při jeho maximálním zatížení (při nízkých venkovních teplotách). Rušení hlukem je také závislé na vlastnostech prostoru a rozložení hluku v jednotlivých frekvencích. Pro podrobnosti přikládám webové stránky.
S pozdravem

http://www.greif.cz/pruvodce/legislativa.html?detail=1

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk