Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.16 / dotaz č. 66295
Dobrý den,
rádi bychom se přihlásili do programu Efekt 2016, aktivita B.2 Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla.
V objektu byla zastaralá kotelna, ze které bylo zajištěno vytápění 1NP.
Díky rekonstrukci objektu je vybudováno v podkroví také 2NP a suterén, ve kterých však nebyla dříve otopná soustava vůbec.
Je možné žádat o podporu z programu Efekt 2016 na rekonstrukci zdroje tepla pro celý objekt a na rekonstrukci otopné soustavy v 1NP a také na vybudování nové otopné soustavy v 2NP a suterénu?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, již v názvu programu se používají pojmy "program na úsporu energie" , dále "dotace je určena ke snížení energetické náročnosti" a pod. Tyto pojmy se objevují průřezově ve všech jmenovaných aktivitách, proto si nedokáži představit, že lze vyčíslit úspory i z rozšíření objektu novou výstavbou. Důležitým prvkem je ovšem příloha č. 1, která se přikládá již k žádosti t.j. energetický posudek nebo energetický audit, a který vypracuje nezávislý energetický specialista. Ve svém materiálu má specialista povinnost uvést popis stávajícího stavu a spotřeby energií za poslední 3 roky. Údaje z auditu vstupují do výběrových kritérií 1 až 3 dle % váhy a nezávislou komisí budou vybrány nejefektivnější projekty. Vámi popisovaná změna je natolik zásadní (zvýšení otopné plochy o další NP), že povede pravděpodobně ke zvýšení tepelného výkonu kotle a tím i zvýšení spotřeby primární energie, a k tomuto citovaný program není určen.
Odpovídá:  Ing. Dana Kožušníková - EKIS Ostrava DK projekt tisk