Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.16 / dotaz č. 66371
Dobrý den, nikde se mi doposud nepodařilo dohledat dohledat odpověď na to, co je konkrétně míněno "podstatnou změnou dokončené budovy"? Tedy kromě tvrzení, že "Větší změna dokončené budovy je změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Jsme vlastníky činžovního domu, v němž pronajímáme většinu z 12 bytů. Dům byl postaven na konci 19. stol. Můj dotaz zní: Co je míněno podstatnou změnou dokončené budovy?

Některé z našich bytů prošly rekonstrukcí, která obsahovala nové rozvody topení, renovace koupelen a kuchyní, nová špaletová okna byla vyměněna okolo roku 1990 a někde i nové parketové podlahy. Instalovali jsme nový výtah, který v budově nikdy předtím nebyl. Jsou to podstatné změny? Jinak se budova nepřestavovala ani neměnila, tedy kromě nebytových prostorů, jeden byl vytvořen z původního bytu. Jsou toto změny dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy?
Jak či kde zjistím, zda pro nás platí úleva týkající se výstavby před r. 1947, zda musíme vlastnit PEND prosím?
Děkuji
Dobrý den,
tuto problematiku řeší zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.
Výjimka z povinnosti zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy je konkrétně uvedena v §7a, odst. 9, který zní:

"(9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947."

Termín Větší změna dokončené budovy je uveden v §2, odst. 1, písmeno s téhož zákona, a zní:
"s) větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy,"

přičemž obálku budovy definuje hned následující písmeno v §2, odst. 2, písm. t:
"t) obálkou budovy soubor všech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu,"

Do výše uvedené definice tedy nespadají žádné úpravy v bytech typu renovace koupelen a kuchyní či výměna podlah.
Obálky budovy se týkají změny typu výměna oken, zateplení fasády, zateplení střechy či podlahy nad suterénem nebo na terénu, půdní vestavba apod. Pokud tyto případné zásahy po roce 1947 činí více jak 25 % plochy obálky budovy, již nelze využít zmiňovaný §7a, odst. 9.

Jenom upozorním, že tato výjimka není automatická, ale vyžaduje se písemná dohoda obou stran.

Přeji hezký den
S pozdravem
Zdeněk Ročárek










Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk