Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.16 / dotaz č. 66465
Dobrý den,
prosím vás, pokud vlastník budovy, která se nachází dle výpisu z katastru nemovitostí v památkové zóně a v památkově chráněném území a budovu vlastník pronajímá, tak nemá povinnost zpracovat PENB dle § 7a odst.5) dle novely č.103/2015 sb.? Povinnost zpracovat PENB dle odst. 5 odpadá také v případě, že budova není kulturní památkou, ale nachází se v památkové rezervaci. V odst. 5 však není citována památková zóna ani památkově chráněné území. Jak tedy postupovat v daném případě? Děkuji vám za vaši odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz.

Výstavba nové nebo v případě větší změny dokončené budovy
Požadavky na energetickou náročnost budovy u výstavbu nové nebo v případě větší změny dokončené budovy nemusí být splněny dle §7 odst. 5 písm. b) u budov, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně*), pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče,

*) dle zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči. Kde památková zóna je definovaná jako území sídelního útvaru nebo jeho části s menším podílem kulturních památek, historické prostředí nebo část krajinného celku, které vykazují významné kulturní hodnoty.

Prodej a pronájem
Vlastník budovy nemusí zpracovat PEN budovy případě, že budovu prodává nebo pronajímá, pokud je kulturní památkou nebo není kulturní památkou, ale nachází se v památkové rezervaci. Definice památkové rezervace je opět v zákoně č. 20/1987 Sb. a je to něco jiného než památková zóna.

Dle §7a odst. 9 se Průkaz neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.

Takže v případě když vlastník budovu v památkové zóně pronajímá a není vystavěna před rokem 1947 musí PENb zpracovat.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk