Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.16 / dotaz č. 66555
Dobrý den,

plánujeme celkovou rekonstrukci rodinného domu spolu s přestavbou neobytného podlaží a půdy na obytné místnosti, v rámci které proběhne výměna oken a částečné vnitřní zateplení.

1.NP – současný stav: smíšené zdivo (kámen+cihla) o tloušťce cca půl metru. Plánována: výměna původních špaletových oken za nová špaletová, zateplení podlahy na části domu.
2.NP+půda – současný stav: stěny jednoduchá cihla nebo pouze dřevěná prkna, střecha nezateplená. Plánováno – vnitřní zateplení stěn, zateplení střechy a výměna oken.

1/ Bylo by možné říci, zda má cenu žádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám v našem případě? Popřípadě jaké další informace je třeba doplnit k posouzení?

2/ Co se týče naplnění daných kritérií a dokladu o projednání stavebního záměru s příslušným stavebním úřadem – stačí i souhlas s předběžným užíváním stavby a nebo to musí být jenom kolaudační souhlas (rekonstrukce bude probíhat v režimu stavebního povolení)?

3/ Lze někde nalézt seznam subjektů, které se zabývají zpracováním a podáním žádosti o dotaci v kraji Vysočina?

Předem děkuji
Dobrý den

Program Nová zalená úsporám má několik podoblastí jednou z nich je podoblast A.0 pro rekonstrukce objektů za předpokladu úspor energie 20% (nový/stávající stav). Dle našich zkušeností pouhá výměna oken na dosažení této oblasti nestačí. Pokud je zateplení podlahy rozsáhlejší můžeme se bavit o dosažení této oblasti.
Z dotazu nechápu, zda je půdní prostor požadován jako obytný (vytápění) nebo ne. Pokud není obytný nelze žádat o dotaci na tyto prostory. (zateplení střechy a výměna oken na střeše.)

Vyplacení dotace pro zelenou úsporám je vždy po doložení faktur za provedené úpravy a předložení protokolu o dokončení práce, tudíž dokončení rekonstrukce. V jakém režimu rekonstrukce probíhá je pro dotaci nedůležité.

Oficiální seznam firem/specialistů zabývajících se Novou zelenou úsporám není. Naše firma EAV (www.eav.cz) kde je i středisko ekis Jihlava se touto dotací zabývá, proto bych navrhoval navštívit naše stránky a domluvit si například bezplatnou informační osobní schůzku nebo vaší situaci prokonzultovat po telefonu.
Odpovídá:  Ing. Zbyněk Bouda - EKIS Jihlava EAV tisk