Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.16 / dotaz č. 66630
Prosím o Váš názor, zda má smysl zateplit sokl podsklepeného panelového domu (sklep se nevytápí) pod úroveň terénu. Pokud ano, do jaké hloubky, jaké výhody to přináší,jaká tloušťka a druh izolace se doporučuje.
Předem dík za odpověď.

Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Zateplení soklu domu se provádí hlavně z důvodu přerušení tepelného toku mezi zeminou a venkovním prostředím a podlahou nejnižšího podlaží nad terénem. Teplota v koutě mezi touto podlahou a svislým obvodovým zdivem by mohla v zimě poklesnout pod teplotu rosného bodu. Důsledkem je pak tvorba plísní. Dalším důvodem je snížení lineárních tepelných ztrát ve výše jmenovaném koutě, čímž dojde ke snížení celkových tepelných ztrát přilehlého podlaží (úspora nákladů na vytápění).
Zateplení soklu by mělo dosahovat do nezámrzné hloubky (asi 0,80 – 1,0 m pod terén). Jako matriál se používají desky z extrudovaného polystyrénu XPS přetažené vhodnou stěrkovou hmotou se síťkou. Nad terénem se většinou volí povrchová úprava mozaikovou omítkou nebo obklad. Pod terénem je možno dát jako ochranu nopovou folii. Tloušťka izolantu se stanoví výpočtem (cca 80-160 mm). Také není příliš vhodné, aby tloušťka izolantu soklu byla větší než tl. zateplení samotného domu. Důležitá je i úprava terénu kolem soklu domu, což může být betonový chodníček se sklonem od domu.
Dále se mohu pouze dohadovat, neboť neznám přesný stav věci. Pokud je váš panelový dům celkově zateplen a zateplení 1. nadzemního podlaží nepřekrývá dostatečně strop nad sklepem, pak by zateplení soklu přicházelo v úvahu. Teplotní stav nevytápěného sklepa by se samotným zateplením soklu zřejmě příliš nezlepšil (záleží také na výšce soklu, hloubce podsklepení). K zlepšení teplotního stavu v 1. nadzemním podlaží by pak zřejmě více přispělo zateplení stropu nad sklepem, pokud je světlá výška sklepa dostatečná. Vhodné by také bylo ověřit stav hydroizolace stěn sklepa pod terénem. Pokud je pod terénem nerovná cihelná izolační přizdívka, je i zateplení soklu pod terén dosti problematické. Při výkopu kolem domu by se mělo dbát na neporušení stávající hydroizolace a také, aby nedošlo nevhodným zásypem ke stažení vody k domu (zvážit drenáž, pokud je možnost vodu z této drenáže odvádět, třeba do kanalizace). Jakýkoliv výkop kolem domu by měl probíhat se znalostí polohy a hloubky inženýrských sítí (vyjádření správců sítí a souhlas stavebního úřadu).
S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk