Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.16 / dotaz č. 66705
Dobrý den, zastupuji stavebníka z pozice TDI .Jedná se o rekonstrukci RD v Podbabě , Praha 6 .Stavba poměrně rozsáhlé rekonstrukce ,jejíž předmětem je i zateplení obvodového pláště , včetně střešního opláštění bude zahájena 1.3.2016 .V návaznosti zpracované projektové dokumentace od paní architektky jsem se společně se stavebníkem chtěla ujistit , že navržená opatření jsou v souladu s programem ZELENÁ ÚSPORAM .Dále nás zajímá ,jaké další kroky administraivní je nutno zpracovat , které budou předmětem žádosti na dotaci . V neposlední řadé vás také žádám o předložení ceny za uvedené úkony.Děkuji a s pozdravem
Dobrý den,
zateplení obvodového pláště, resp. zateplení stěn a střechy jsou podporovanými opatřeními v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů spadá do dotační oblasti A. Dotační oblast A se dělí na podoblasti A.0, A.1, A.2 a A.3. U oblasti A.0 stačí dosáhnout 20% úspory měrné roční potřeby tepla na vytápění EA oproti stavu před realizací opatření. Jednotlivé konstrukce musí splňovat požadavek na součinitel prostupu tepla, který je stanoven na 0,9 * doporučený součinitel prostupu tepla dle normy ČSN 73 0540-2. Pro fasádu je nutno zajistit součinitel prostupu tepla nejvýše 0,18 W/m2.K. Pro střechu pak 0,144 W/m2.K. Když toto splníte, je možno čerpat dotaci 500 Kč na zateplení 1 m2 obvodové stěny nebo střechy. Stejná výše dotace je i pro podoblast A.1, kde je ale nutné dosáhnout 40% úspory měrné roční potřeby tepla na vytápění EA oproti stavu před realizací opatření a navíc splnit definované požadavky maximální měrná roční potřeba tepla na vytápění po realizaci nebo na průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy. U podoblastí A.2 a A.3 je dotace vyšší, ale také náročnější kritéria. To už nebude zřejmě dosažitelné Vámi popisovanou investiční akcí. Výše podpory je ještě omezena 50% zvůsobilých výdajů. Podrobnosti se můžete dočíst zde: http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-a-3-vyzva/.
Pro samotnou žádost o dotaci budete potřebovat odborný posudek zpracovaným oprávněnou osobou. Odborný posudek se skládá ze dvou částí, z projektové dokumentace a z energetického hodnocení budovy. Cena energetického posouzení se obvykle pohybuje kolem 10 000 Kč, cena projektu kolem 20 000 Kč. Na tyto služby je také možnost dostat dotaci.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk