Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.16 / dotaz č. 66762
Dobrý den,
můžu žádat o dotaci na zateplení rodinného domu prováděnou svépomoci?
Hezký den,

v případě zateplení rodinného domu svépomocí budete těžko prokazovat náklady za stavební práce. Podpora je poskytována formou přímé dotace až do výše 50 % celkových doložených způsobilých výdajů na všechna opatření. Proto musíte mít daňové doklady (faktury, dodací listy, paragony atd.), jimiž prokážete tzv. způsobilé výdaje, jež jsou v souvislosti s dotacemi v programu Nová zelená úsporám pro přiznání dotace požadovány a jsou směrodatné pro určení konečné výše dotace. Jde tedy o Vaše náklady, které jsou přímo spojené s realizací opatření na snížení energetické náročnosti domu a ty musí být samozřejmě doloženy fakturou a soupisem provedených prací.

Podmínky dotačního programu proto stanovují úroveň maximálních způsobilých výdajů, které lze pro získání dotace uplatnit. Fyzické osoby a neplátci DPH mohou do způsobilých výdajů zahrnout i DPH.

Způsobilými výdaji pro zateplení domů se v případě zateplení obálky budovy rozumí všechny náklady na materiál, montáž a provedení podporovaných opatření. Způsobilé výdaje se uvádějí jako měrné v nákladech na m2 plochy a jsou brány pouze ty výdaje na opatření, které provedete na obálce budovy.

Uplatnit můžete také způsobilé výdaje na přípravu a zajištění realizace stavby, kde jde o náklady na:

Zpracování projektové dokumentace
Energetický posudek/audit
Vystavení průkazu energetické náročnosti budovy
Technický dozor
Blower door test (pokud je požadován)

Realizace opatření musí být prováděna dodavatelsky, a to dodavatelem s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu.

Předává se také Soupis faktur – soupis všech faktur souvisejících s realizací podporovaných opatření. Soupis musí být opatřen
vlastnoručním podpisem žadatele, respektive osoby oprávněné za něj jednat.

Dále se předávají faktury za realizaci podporovaného opatření včetně soupisu provedených prací (nebo položkového rozpočtu či dodacího listu) vystaveného dodavatelem, faktury za zhotovení odborného posudku nebo jeho části, provedení odborného technického dozoru, provedení měření průvzdušnosti obálky budovy (pokud je žádost podána v příslušné podoblasti podpory)

Faktury musí splňovat zákonné náležitosti, musí být vystaveny výhradně na jméno žadatele nebo jiného spoluvlastníka rodinného domu, který je předmětem žádosti o podporu, a musí obsahovat jednoznačnou identifi kaci opatření, ke kterému se vztahují. Předkládají se v prosté kopii nebo v originále.

Také platí, že v případě, že si stavebník realizuje stavbu svépomocí, musí si sjednat odborný dozor, pokud sám k této činnosti není dostatečně vzdělaný. Tento pojem je definován ve stavebním zákonu a musí ho vykonávat osoba, která má příslušné vzdělání a praxi v oboru.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk