Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.16 / dotaz č. 66774
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je nutné od 1.1.2016 mít PENB pro halu, která se pronajímá, ale nemá zdroj vytápění, nemá ohřeb teplé vody, nemá klimatizaci a ni vzduchotechniku. Hala má pouze osvětlení.Využívá se jako skladovací prostory.
Děkuji
Dobrý den,
zákon 406/2000 Sb. stanovuje ve svém § 7a, že vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni opatřit si průkaz mimo jiné při pronájmu budovy nebo při pronájmu ucelené části budovy. Zde není povinnost dále upřesněna, tedy zda je nutné řešit PENB pro objekt pouze s umělým osvětlením. K tomu se musíme podívat, jak chápe zákon 406/2000 Sb. budovu. Budovou je dle zákona nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí. Ve Vaší budově je jedinou používanou energií energie na umělé osvětlení. Klíčové je tedy stanovení, zda je energie na umělé osvětlení energií sloužící pro úpravu vnitřního prostředí. Z fyzikálního hlediska takovouto energií jistě je. Tím, že v budově svítíte, tak určitě upravujete vnitřní prostředí z hlediska osvětlenosti (v luxech). Z doslovného chápání zákona bych se tedy spíše přikláněl k tomu, že PENB být musí. Na druhou stranu se touto interpretací dostanete do svízelné situace. V dostupných SW zřejmě nedokážete PENB vytvořit. Jde o to, že do energeticky vztažné energetické plochy pro výpočet PENB se v SW zahrnují z praktických důvodů jen teplotně upravované zóny. Do energeticky vztažné plochy se nezahrnují například nevytápěné, jen uměle osvětlené nevytápěné prostory. Energeticky vztažnou plochu tedy budete mít v SW nula. To Vám následně znemožní stanovit základní výsledná hodnotící kritéria PENB.
Abych to shrnul, tak PENB je z doslovného znění spíše nutný, ale budete mít velký problém jen dle vyhlášky 78/2013 Sb. vytvořit. Běžná praxe je, že se na haly podobné Vaší PENB nezpracovává.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk