Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.16 / dotaz č. 66945
Dobrý den, mám zájem zateplit si RD a chtěl bych poradit, zda bych měl nárok na dotaci z NZU. Jedná se o jednopatrový rodinný domek se sedlovou střechou a nevyužitou půdou. Obvodová stěna je z cihel plných tl. 45 cm, přístavba domku z tvárnic Isostone tl. 25 cm. Chci zateplit stěny minerální vatou, můžete mi poradit, jakou tloušťku izolace použít? Dále bych chtěl zateplit podlahu na půdě. Na domě jsou nová okna. Děkuji
Dobrý den,

pro dosažení na dotaci v rámci NZU při plánovaném zateplení objektu je nutné snížit potřebu tepla na vytápění alespoň o 20%, aby se dosáhlo na nejnižší podoblast podpory A.0 dotačního programu. Výše dotace v této podoblasti A.0 je stanovena jako 500 Kč/m2 zateplované plochy fasády a 330 Kč/m2 pro zateplování podlahy půdy. Dotační program má více oblastí podpory, které se od sebe liší úsporou potřeby tepla na vytápění. Vyšší kategorie A.1 už požaduje úsporu 40%, ale výše dotace zůstává stejná jako v oblasti A.0. Ve Vašem případě, kdy chcete provést zateplení fasády objektu a zateplení podlahy půdy určitě dosáhnete 20 % úspory potřeby tepla na vytápění a mohl byste žádat o dotaci.

V případě Nové zelené úsporám jsou stanoveny požadavky na zateplované konstrukce. V oblasti A.0 musíte splnit požadavek na součinitele prostupu tepla. Ten je stanoven jako 0,9 x doporučená hodnota součinitele prostupu tepla. V případě obvodových stěn to znamená, že zateplení stěny musí být navrženo tak, aby stěna po zateplení dosahovala součinitele prostupu tepla U=0,225 W/m2K.
Obvodová stěna z cihel plných splní tento požadavek se zateplením minerální vatou tl. 16 cm, obvodová stěna z tvárnic Isostone splní tento požadavek se zateplením minerální vatou také tl. 16 cm.

Pro podání dotace je nutné mít potřebné dokumenty:
odborný posudek (má 2 části):
-projektová dokumentace
-energetické hodnocení
a krycí list.

Cenovou nabídku na všechny potřebné dokumenty pro podání žádosti můžete nezávazně poptat třeba zde:
http://atelier-dek.cz/

V rámci dotace je ještě možno zažádat o podporu na zpracování odborného posudku, kde můžete dostat maximálně 25 000 Kč.

S pozdravem
Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk