Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.16 / dotaz č. 66979
Dobrý den,
Podle nového znění zákona se nemusí PENB opatřovat na domy starší než 1947 nebo pokud se po této době nedělala větší změna obálky. Toto chápu. Ale nejsem si jist ve znění "pokud se tak obě strany písemně dohodli". Dvě strany chápu jako kupující a prodávající nebo nájemce a pronajímatel....ale co když je majitel stávajícího bytového domu a v něm žije 20 nájemců. Je tedy nutné míti od každého nájemce písemný souhlas, že PENB nebude chtít? Podobný případ může být SVJ s 20 vlastníky jednotek.
K Vašemu dotazu týkajícího se povinnosti „nechat si vyhotovit PENB při prodeji a pronájmu…“ Vám sdělujeme následující:
1/ Tyto povinnosti vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek upravuje zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle poslední novely č.103/2015 Sb. účinné od 1.7.2015) a to v §7a v základních odstavcích 2 a 3 (… vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinno opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy při prodeji budovy nebo prodeji ucelené části budovy a při pronájmu budovy nebo pronájmu ucelené části budovy,…obdobně je tato povinnost zde popsána pro vlastníka jednotky - tj. bytu - a to opět pro prodej nebo pronájem).
Poznámka : Dle §2 odst.(1) zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle poslední novely č.103/2015 Sb. účinné od 1.7.2015) se ucelenou částí budovy rozumí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena.
2/ V odstavci 9 tohoto §7a je popsána situace, kdy se průkaz při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy také neopatřuje , tj. za situace kdy se obě strany písemně dohodnou (tj. vlastník budovy, SVJ, vlastník bytu a na druhé straně kupující, nájemce) a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1.lednem 1947. Váš příklad vlastníka budovy s např. 20 nájemci potom ve smyslu výše uvedeného a i souvisejících znění vnímáme takto, že k naplnění části textu „obě strany písemně dohodnou“ dochází jen v případě písemného souhlasu všech nájemců. V případě SVJ vnímáme princip jako obdobný, jen si je potřebné uvědomit, že zde jednotlivé byty ve všeobecnosti vlastní vlastníci, ne SVJ. V praxi zde mohou určitě nastat i komplikované majetko – právní vztahy a zde potom doporučujeme se obrátit s dotazem např. přímo na zpracovatele tohoto zákona, tj. Min. průmyslu a obchodu, např. na oddělení hospodaření s energií.
S pozdravem Ing. P. Svoboda, EKIS Olomouc