Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.16 / dotaz č. 67033
Dobrý den.

Obracím se na Vás s dotazem ohledně výzvy "Energetické úspory v bytových domech". Máte více zkušeností a jistě mi poradíte, jak (a) bychom mohli dosáhnou na dotace.

Charakteristika:
Bytovka postavena v roce 1978, čtyři bytové jednotky, čtyři nebytové (garáže), SVJ od roku 2011, zatím společný kotel na tuhá paliva, původní okna, nezateplený plášť, střecha, stropy. Obec bez plynofikace. Nadmořská výška 666 m. n m..

Zvažujeme:
Výměnu oken a dveří, zateplení stropů, regulaci otopné soustavy a měřících systémů. Případně dále zateplení pláště. Chtěli bychom vyměnit také kotel, ale vzhledem k tomu, že není obec plynofikována, asi nepůjde. Tepelné čerpadlo se nezdá vhodné, když není zateplený plášť. Jaké jsou další možné varianty?
Proč není možné vyměnit např. stávající kotel za kotel na automatický kotel na tuhá paliva s emisní třídou 4 nebo 5?

Děkuji za Váš názor a další informace.

Dobrý den,
v současné době je aktuální výzva pro bytové domy v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) - žádosti od 15.3.2016. Zde ale platí, že jsou podporovány jen bytové domy v Praze. Vzhledem k tomu, že se nadmořská výška 666 m.n.m. v Praze nevyskytuje, počítám, že Váš bytový dům leží mimo Prahu a na dotaci NZÚ tedy dosáhnout nemůže. Pro mimopražské bytové domy nám zbývá dotační program IROP. V programu IROP byla v prosinci 2015 vyhlášena 16. výzva k podávání žádostí o podporu z pro specifický cíl 2.5 - Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení. Výzva je nazvaná „Energetické úspory v bytových domech“ a je poskytována pro bytové domy na území ČR s výjimkou hl. m. Prahy. Bytovým domem se rozumí dům se 4 a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena. Toto předpokládám naplňujete. Podporovaná opatření jsou zateplování, výměna výplní, výměna fosilního zdroje tepla, instalace VZT s rekuperací, solární termické i fotovoltaické panely, kombinovaná výroba tepla, instalace exteriérových prvků stínění i například vyregulování a modernizace otopné soustavy. Zahájení příjmu žádostí bylo 18.12.2015, ukončení příjmu žádostí je 30.11.2016. Realizace musí být dokončena do: 30.9.2018. Alokace finančních prostředků je 1,35 mld z Evropského fondu + 3.15 mld ze státního rozpočtu. Způsobilé výdaje jsou uznatelné po 1.1.2014. Cílovou skupinou jsou právnické osoby a fyzické osoby podnikající - vlastníci bytových domů, SVJ. Podrobnosti k programu najdete zde: http://www.strukturalni-fondy.cz/cs/Microsites/IROP/Kalendar-akci/Vyzva-c-16-Energeticke-uspory-v-bytovych-domech.

Podmínkou pro čerpání dotace na zateplení je dosažení úspory celkové dodané energie v minimální výši 20 % oproti stavu před realizací opatření a další kritéria. Samotnou výměnou oken zřejmě 20% nedosáhnete, se zateplením stropů k nevytápěným místnostem už by to mohlo být reálné. Se zateplením fasády už je to jistota. Po provedení těchto opatření je třeba provést vyregulování otopné soustavy.

Podporována je i výměna zdroje pro vytápění nebo přípravu teplé vody, využívajícího pevná nebo kapalná fosilní paliva, za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn, zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívajícího obnovitelné zdroje nebo zemní plyn nebo instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Pro Vás tedy může připadat v úvahu tepelné čerpadlo nebo například kotel na pelety s automatickým spalováním. Podmínkou podpory výměny zdroje je splnění průměrného součinitele prostupu tepla budovy U em, R podle vyhl. č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov. Pokud budova tuto hodnotu nesplňuje, pak je nutné provést zateplení obvodových konstrukcí a/nebo výměnu výplní otvorů podle požadavků programu stanovených pro toto opatření.

Kdybych to měl shrnout, pak můžete žádat o dotaci IROP. Můžete provést výměnu zdroje na tuhá paliva za kotel na biomasu nebo za tepelné čerpadlo. Zároveň bude nutné provést výměnu oken a zateplení stropu nad nevytápěnými místnosti, případně i zateplení fasády. Maximální výše dotace 25,5 % – při min. 20% úspoře energie a dosažení štítku min. „C“. Maximální výše dotace 32,3 % – při min. 40% úspoře energie a dosažení štítku min. „B“. Pro žádost budete potřebovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení či ohlášení, položkový rozpočet s výkazem výměr a energetické hodnocení (PENB před a po). Na tyto služby Vám v případě zájmu dáme cenovou nabídku.

S pozdravem
Tomáš Kupsa




Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk